Data publicării:

Solomon (PSD): Digitalizarea poate să salveze locurile de muncă

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Economie
WhatsApp

Digitalizarea în procesul de producţie aduce îmbunătăţirea performanţelor unei întreprinderi, dar trebuie să ţină cont de securizarea cât mai multor locuri de muncă, a declarat Adrian Solomon, preşedintele comisiei de muncă.

Preşedintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, a declarat, miercuri, că digitalizarea în procesul de producţie trebuie să ţină cont nu doar de îmbunătăţirea performanţelor unei întreprinderi, dar şi de securizarea cât mai multor locuri de muncă.

"Astăzi, iată, patronatele se gândesc la digitalizare, la telemuncă, acele elemente ale pieţei muncii care, în viitor, ştiu eu, vor transforma, din temelii, meserii, vor duce la dispariţia unor meserii, a unor organizaţii întregi, vor modifica fundamental rolul angajatului la locul de muncă", a spus Adrian Solomon, la Parlament, la seminarul 'Viitorul relaţiilor de muncă în contextul digitalizării - perspective pentru România'.

Preşedintele Comisiei pentru muncă a punctat, în context, şi rolul organizaţiilor sindicale în acest tip de dezbatere.

"Digitalizarea, chiar dacă uşurează dezvoltarea întreprinderilor, poate afecta fundamental angajaţii, cei pe care-i reprezintă sindicatele, până la urmă. Există un studiu în România, în urma aplicării strategiei europene privind piaţa unică digitală s-ar putea să dispară vreo 17% din locurile de muncă din România, cu contracte full-time, să se dezvolte numărul contractelor part-time cu 32% şi, totodată, cu 31% să crească contractele de colaborare, freelancer sau eu ştiu, ce or mai fi, cei care lucrează de acasă, mai ales în domeniile IT şi de înaltă tehnologie. Prin urmare, strategia UE cred că doreşte, în primul rând, să aducă digitalizarea în procesul de producţie, dar, totodată, să salveze şi locurile de muncă, să nu creştem cheltuielile statului pe cealaltă latură, a protecţiei sociale", a arătat Solomon.

[citeste si]

El a adăugat că, în prezent, "peste 90% din locurile de muncă din România şi din lume au nevoie de un anumit nivel de cunoştiinţe digitale în cazul angajaţilor".

La seminarul organizat de Confederaţia Concordia, în parteneriat cu Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, au mai participat reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel