Soldații ruși de la Cernobîl au simptome ale iradierii. ”Ai săpat tranșee în Pădurea Roșie, băi? Acum vei trăi restul scurtei tale vieți cu asta”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Wendelin Jacober)
Sursă foto: Pexels (Wendelin Jacober)
Mai mulți soldați ruși care s-au retras de la Cernobîl au acuzat simptome grave, specifice iradierii. 

Câteva sute de militari ruși au fost retrași din Cernobîl, după ce au început să sufere de simptome acute specifice iradierii și sunt tratați în Belarus, potrivit rapoartelor citate de NY Post. Un angajat al Consiliului Public al Agenției de Stat pentru managementul zonei de excludere a transmis că soldații au fugit de ”iradiere” și au fost transportați cu autobuzul la o unitate medicală din Gomel, Belarus, a raportat Mirror.

”Un alt grup de teroriști iradiați care au ocupat zona Cernobîl a fost adus astăzi la Centrul de Medicină a Radiațiilor din Belarus, Gomel”, a scris Yaroslav Yemelianenko pe Facebook.

”- Ai săpat tranșee în Pădurea Roșie, băi? Acum vei trăi restul scurtei tale vieți cu asta. Există reguli pentru gestionarea acestei zone. Ele sunt obligatorii, deoarece radiațiile sunt fizice - funcționează indiferent de statut sau de ranguri. Cu informații minime ale conducerii sau ale soldaților, aceste consecințe ar fi putut fi evitate”, a adăugat Yemelianenko.

Trupele ruse au furat material radioactiv

Vestea despre boala radioactivă a venit la scurt timp după ce oficialii ucraineni au susținut că trupele ruse „au jefuit și au distrus” un laborator de specialitate care conținea probe radioactive „foarte active” de la centrala nucleară dezafectată.

Laboratorul conținea „probe foarte active și mostre de radionuclizi care sunt acum în mâinile inamicului”, a spus agenția într-o postare pe Facebook, referindu-se la atomi instabili care eliberează radiații. Agenția ucraineană a mai transmis că speră că trupele ruse „își vor face rău lor și nu lumii civilizate”.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că folosește zona de excludere din jurul Cernobîlului pentru a pregăti noi atacuri.

Centrala a revenit ucrainenilor

Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.

Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune.

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel