Primul proces de crime de război. Soldat rus de 21 de ani a pledat ”pe deplin vinovat”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Soldatul în vârstă de 21 de ani, Vadim Shishimarin
Soldatul în vârstă de 21 de ani, Vadim Shishimarin
Un soldat rus acuzat că a ucis un civil ucrainean neînarmat a pledat vinovat în primul proces pentru crime de război al războiului din Ucraina. Dacă va fi găsit vinovat, soldatul rus riscă închisoare pe viață.

Soldatul în vârstă de 21 de ani, Vadim Shishimarin, este acuzat că a ucis un civil de 62 de ani neînarmat în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei. Când a fost întrebat de instanța de la Kiev cum a pledat, el a răspuns ”pe deplin” vinovat. Circumstanțele arestării sale pe 28 februarie rămân neclare.

Procurorii spun că Shishimarin a primit ordin să împuște civilul pentru a-l împiedica să spună soldaților ucraineni despre locația rușilor. Dacă va fi găsit vinovat, Shishimarin riscă închisoare pe viață.

Procesul a început miercuri într-un tribunal districtual din Kiev

Avocatul său, Victor Ovsyanikov, a fost desemnat să îl apere pe Shishimarin de către un centru ucrainean care promovează asistență juridică gratuită. Avocatul a recunoscut săptămâna trecută că dosarul împotriva soldatului este serios, dar că instanța va lua decizia finală cu privire la ce probe să permită.

Moscova a negat că ar comite crime de război în Ucraina și a spus că este o dramatizare „falsă” și „egregioasă” folosirea unor astfel de termeni, a declarat miercuri reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției de presă ruse Interfax citată de Politico.

Moscova nu a fost în măsură să-i acorde asistență lui Shishimarin

Peskov a mai spus că Moscova nu a fost în măsură să acorde asistență lui Shishimarin, din cauza absenței misiunii diplomatice a Rusiei în Ucraina. Procesul pentru crime de război a fost amânat până joi, a informat CNN, deoarece prea mulți membri ai presei se înghesuiau în sala din Kiev.

Săptămâna trecută, în ziua primei audieri a lui Shishimarin, autoritățile ucrainene au declarat că urmează mai multe cazuri: „Avem peste 11.000 de cazuri de crime de război în derulare și deja 40 de suspecți. Sunt încrezător că în viitorul apropiat vom vedea alte cazuri transferate în instanțe și făptașii care vor apărea în fața judecătorilor. Ne vom asigura că aceste cazuri vor ajunge la finalul lor logic”, a scris pe Twitter Iryna Venediktova, procurorul general ucrainean.

Acest lucru vine în urma dovezilor de masacre în toată Ucraina, inclusiv în orașul Bucha, lângă Kiev. Unii dintre aliații Ucrainei, inclusiv Spania, Polonia, SUA și Marea Britanie, au acuzat Rusia că a comis genocid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel