Șoigu acuză ucrainenii că vor să creeze o bombă nucleară și că iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO în Ucraina
Autor: Gabriel Anghelescu | Publicat pe: 02 noi 2022, 18:04
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că Ucraina este dispusă să găzduiască arme nucleare furnizate de statele membre NATO. Declarația a fost făcută miercuri, 2 noiembrie, în cadrul unei videoconferințe avute cu omologul său belarus. 

Potrivit acestuia, ucrainenii intenționează să creeze o ”bombă murdară” și iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO pe teritoriul țării lor. 

”Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o 'bombă nucleară murdară', dar şi disponibilitatea de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO”, a afirmat ministrul rus Serghei Șoigu. 

Ministrul rus al Apărării a susținut că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ”le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei”, iar Statele Unite și țările europene ignoră demonstrativ cererile sale, conform Agerpres. 

”Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene, de exemplu, provocările în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie”, a declarat Serghei Șoigu.

Totodată, acesta a lansat acuzații conform cărora Kievul ar folosi ”metode de război interzise”, precum atentatele teroriste, asasinatele la comandă și folosirea civililor pe post de scuturi umane, iar țările occidentale ar contribui la escaladarea tensiunilor dintre ruși și ucraineni prin ignorarea acestor fapte, dar și prin sprijinul acordat Armatei ucrainene.  

„Totuşi, ţările din Occident încearcă să ignore acest lucru. Mai mult, stimulează escaladarea tensiunilor în conflictul din Ucraina” (...) NATO le furnizează informaţii secrete, le dă direct coordonatele obiectivelor, le trimite consilieri militari de-ai lor, alimentează armata ucraineană cu mercenari străini, duce un război informaţional şi ne impune sancţiuni”, a conchis Șoigu.

”Bomba murdară” și replicile Șoigu - Zelenski

Nu este prima oară când Serghei Șoigu face astfel de declarații. În 23 octombrie, președintele ucrainean spunea că ”Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit "o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale 'murdării', că lumea nu va accepta asta", a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, "şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (...) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina".

Mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că "invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase".

"Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei", a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Declarația lui Șoigu despre "bomba murdară" 

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situaţia din Ucraina, situaţie care "are o tendinţă spre o escaladare necontrolată", informează AFP şi Reuters.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?