Șoferii din România trebuie să știe: Ce se întâmplă cu clienții sau păgubiții RCA sau alte asigurări emise în afara țării, în caz de faliment
Informație utilă pentru români. Ce se întâmplă în cazul asigurărilor emise în afara țării.
Sucursalele societăților de asigurări din străinătate venite în România în baza pașaportului european vor fi obligate să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru activitatea din România, în cazul în care nu sunt deja parte dintr-o schemă de garantare dintr-o altă țară, reiese din prevederile legii 112/2023 privind aprobarea OUG 102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor. Ca efect, clienții respectivelor societăți, ca și terții păgubiți de asigurați ai acestor entități vor fi despăgubiți de FGA, în caz de faliment. Până acum, doar societățile reglementate și supravegheate din România erau obligate să cotizeze la FGA și, prin urmare, doar clienții și păgubiții acestora beneficiau de acoperire în caz de faliment, arată studiifinanciare.ro.
Un alt efect pozitiv al noilor reglementări este și acela că noile contribuții vor aduce un plus de venituri Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), într-o perioadă de vârf pentru plăți, adică în contextul falimentului Euroins. Același act normativ prevede, de altfel, că firmele de asigurare vor vira o contribuție specială, în cazul în care FGA trece printr-o perioadă mai încărcată. Această contribuție specială va funcționa ca un fel de împrumut pe care asigurătorii îl acordă fondului până este depășită perioada dificilă, pentru că noua legislație prevede că sumele vor fi restituite, mai arată sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News