Data publicării:

Şoferii "de la țară" au un simț al direcției mai bun decât al orăşenilor (studiu)

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

S-a demonstrat că cei care au crescut la ţară au un simţ al orientării şi al direcţiei mai dezvoltat decât al orăşenilor.

Pentru a afla cum influențează mediul copilăriei capacitatea de navigare, oamenii de știință au analizat modul în care aproape 400.000 de oameni din 38 de țări au jucat un joc video mobil conceput pentru cercetarea în neuroștiință. Oamenii crescuți la țară au un simț al direcției și abilități de navigare mai bune decât cei care au crescut în orașe, a arătat un studiu. Cei care au jucat Sea Hero Quest au trebuit să navigheze cu o barcă pentru a găsi anumite locuri de pe o hartă, potrivit studiului publicat în jurnalul Nature.

La sat sunt trasee mai dificile care trebuie memorate. De aici şi abilităţile crescute de navigare în spaţii noi

„Am descoperit că creșterea în afara orașelor pare a fi bună pentru dezvoltarea abilităților de navigare, iar acest lucru pare să fie influențat de lipsa de complexitate a multor rețele stradale din orașe”, a spus cercetătorul principal, Hugo Spiers, de la University College London. Coautorul principal, Antoine Coutrot, de la University of Lyon, a spus că cercetările au arătat anterior că atunci când șoarecii au crescut în cuști cu căi de diferite complexități, „anumite capacități cognitive ale creierului lor, inclusiv navigarea spațială, au fost, de asemenea, modificate”. Cu toate acestea, oamenii au fost puțin mai dificil de studiat pentru că „nu îi putem închide în cuști”, a spus el.

Sea Hero Quest

Așa că cercetătorii au folosit Sea Hero Quest, care a fost creat în 2016 pentru a studia boala Alzheimer și de atunci a fost jucat de aproape patru milioane de oameni. Coutrot a spus că oamenii crescuți la țară au obținut rezultate mai bune pentru că „zona rurală este un mediu destul de complex prin faptul că este foarte neorganizat, cu distanțe mai mari, ceea ce înseamnă că trebuie să memorezi traseele”.

Cu toate acestea, oamenii crescuți în orașe mai complexe, cum ar fi Paris și Praga, s-au descurcat mult mai bine decât cei din orașe ale căror străzi sunt sistematizate sub formă de grilă, cum ar fi Chicago, a adăugat el. „Creșterea într-un loc cu un aspect mai complex de drumuri sau poteci ar putea ajuta la abilitățile de navigare, deoarece necesită ținerea evidenței direcției atunci când este mai probabil să faci mai multe viraje în unghiuri diferite, în timp ce s-ar putea să fie nevoie să-ți amintești mai multe străzi și repere pentru fiecare călătorie”, scrie The Guardian.

Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, o nouă versiune a jocului, numită City Hero Quest, pentru a testa cum s-au descurcat locuitorii de la oraș în mediul lor natural. Oamenii crescuți în orașe s-au descurcat mai bine în planurile de străzi sub formă de grilă decât cei care au crescut la țară, dar diferența nu a fost nici pe departe la fel de mare ca la primul joc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel