Șoferii care vor plăti amenzi de 10.000 de lei. Legea RCA, votată în Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol ce șoferi vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei, după ce legea RCA va primi astăzi votul final în Senat.

Legea RCA va primi astăzi, 25 martie 2024, votul final în plenul Senatului, după mai multe săptămâni de amânări. Astfel, vor apărea schimbări majore pentru șoferi.

În primul rând, conducătorii auto trebuie să știe că va dispărea polița de o lună și de acum încolo își putea asigura autoturismele doar pe 3, 6 sau 12 luni. Totodată, cresc tarifele pentru șoferii care nu îşi reînnoiesc poliţa obligatorie în termen de 30 de zile de la expirarea acesteia. În plus, cresc și amenzile pentru conducătorii auto prinși fără polița RCA, de cinci ori. Astfel, de la 2.000 de lei cât este amenda în prezent, va ajunge până la la 10.000 de lei. O noutate care este introdusă în această lege se referă șa asigurarea obligatorie pentru trotinetele şi bicicletele electrice.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi cu până la 40%

Propunerile ASF sunt contestate de reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) care susțin că modificările vor duce la scumpirea polițelor cu până la 40% şi că nu vin în ajutorul asiguraților.

"Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%! Care va fi beneficiul asiguraţilor - aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani", au transmis reprezentanţii COTAR la începutul lunii martie, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI: COTAR spune că 25% din preţul poliţei RCA reprezintă plata daunelor, restul încasează asigurătorii

Aproape jumătate dintre șoferii din țara noastră ar circula acum fără o asigurare RCA valabilă. În România sunt înmatriculate aproximativ 10 milioane de autoturisme, însă doar 6,3 milioane au și o poliță RCA aflată în vigoare.

"S-au și scumpit asigurările în ultima perioadă, de la un an la altul au fost înregistrate creșteri de prețuri și de până la 20%, în funcție de motorul autoturismului și de vârsta șoferului. Asigurările auto sunt obligatorii pentru șoferii care ies pe drumurile publice din România, iar în lipsa acestui document șoferii riscă amenzi de până la câteva mii de lei și să rămână fără plăcuțele de înmatriculare, și fără certificatul de înmatriculare. Și, bineînțeles, în cazul unui incident în trafic, vor fi nevoiți să suporte toate daunele", relatat Cătălina Iordache, corespondent Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel