Data publicării:
Șoferii au impresia că sunt mai atenți dacă se urcă băuți la volan. Titi Aur explică situația: Ce se întâmplă, de fapt/video
Expertul în condus preventiv, Titi Aur, a discutat, împreună cu Florin Răvdan, despre tentația de a consuma alcool înainte de urcarea la volan, în cadrul emisiunii DC Conducem.
Florin Răvdan a semnalat un paradox în cadrul emisiunii, expunând situația mai multor șoferi care au impresia că alcoolul de fapt îi ajută să fie mai atenți la volan, aceștia pretinzând că sunt mai conștienți asupra faptului că orice contravenție e mai ușor de penalizat. Întrebat dacă această impresie are legătură cu realitatea, Titi Aur a răspuns:
„Teoretic da, frica de a nu fi oprit de poliție poate îndemna oamenii să circule regulamentar. Numai că și polițiștii când văd că o mașină circulând regulamentar, într-un mod suspect, pot deduce că s-ar putea ca șoferul să fie băut. Ideea e că eu ar trebui să conduc de fiecare dată regulamentar, iar alcoolul din sânge, din creierul meu, nu va face decât să fiu mai periculos, pentru că îmi întârzie reflexele, îmi diminuează atenția distributivă. Dacă comparăm și spunem „domnule, eu când nu beau merg cu 200 de km/h și depășesc, îi stropesc pe toți cu apă, dacă plouă, merg pe linia de tramvai și fac toate nebuniile din lume, iar atunci când beau o bere sau două merg regulamentar”... nu putem compara o situație extremă cu una forțată. Nu cred că e o comparație corectă. Nu are cum să fie mai bun condusul cu alcool. Nu asta ar trebui să fie varianta pe care o considerăm”.
Titi Aur: Cu riscul de a fi înjurat de multă lume, în România ar trebui interzisă prezența telefonului mobil în mașină în timpul condusului
Expertul în condus preventiv Titi Aur e de părere că prezența telefonului ar trebui interzisă în mașină în timpul șofatului, fiind conștient de faptul că o asemenea decizie ar fi profund nepopulară. Dar necesară.
Titi Aur a explicat această decizie, precizând că deja sunt state care au implementat-o.
„Telefonul ne afectează pentru că timpul de reacție al unui om normal e de aproximativ 1.5 secunde. Am mai explicat, dar repetăm, e bine de înțeles de toată lumea. Timpul e împărțit în două. Cam 0.75 secunde până când creierul percepe ce s-a întâmplat, că a sărit un copil în fața mașinii, că nu ți s-a acordat prioritate sau a frânat brusc cel din față, și cam încă 0.75 secunde până la o reacție. Adică frânare, tras de volan ori ambele.
Când șoferul e băut, obosit sau drogat, timpul de reacție e mult mai întârziat. Dar la fel se întâmplă și când nu e șoferul atent ori vorbește la telefon. Cât de mare? Depinde de cât de concentrat e șoferul la telefon. Dacă se citesc mesaje, informații de pe telefon ori se vorbește la telefon, e posibil ca timpul de reacție să fie infinit, adică să nu existe reacție până la momentul impactului. De cele mai multe ori însă e lungit.
Pericolul e foarte, foarte mare. Telefonul ar trebui oprit pur și simplu, ar trebui interzis în mașină. Știu că mulți vor spune acum multe lucruri „frumoase” despre mine. Și eu sunt unul din cei care au în mașină telefonul. Încerc pe cât posibil să nu mă las atras. Dar trebuie să recunoaștem că atunci când sună telefonul, când primești o notificare, un mesaj, suntem tentați să ne uităm. Sunt țări în care telefonul e interzis total. Nu ai voie să ai telefonul în mașină. A devenit un mare pericol, deși e o evoluție tehnică nemaipomenită”, a arătat Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News