Sociologul Alfred Bulai, propunere care ar schimba complet programa şcolară: Vrei să citeşti Moromeţii sau să te uiţi la film? Ce, filmul nu e formă artistică?
Cartea sau filmul? Sociologul Alfred Bulai propune ca elevilor să li se dea opţiunea de a alege în şcoală, pentru a fi atraşi spre literatură sau teatru.
"Aşa cum sunt puşi elevii să citească Ion, spre exemplu, ar putea să li se dea opţiunea de a vedea filmul. Ce, filmul nu e o formă artistică, ce are?", a punctat Alfred Bulai la Nod în Papură.
"Totuşi, să obligi un elev să citească Ion... între timp s-au mai scris 3 milioane de cărţi. La un moment dat o să ajungem să citim romanul medieval... Nu poţi să citeşti tot Rebreanu", a intervenit Val Vâlcu.
"Ştim bine că sunt ecranizări nemaipomenite după cărţi. Atunci, îi dai opţiune elevului. Vrei să citeşti Moromeţii sau să te uiţi la film? Unii vor dori să citească, sunt deschişi. Dar şi filmul e bun! Apropo de literatură, de ce se studiază doar anumite genuri literare? În afară de poezii şi genurile dramatice, nimic. De ce nu se studiază şi literatura poliţistă? Ce, aia nu e literatură? Că asta cu dramele ţăranilor într-o lume care nu mai are ţărani e uşor depăşită...", a completat Bulai.
"La liceul de artă au început cronologic. Prima piesă despre care învăţau era "Broaştele", de Aristofan. Umblam prin biblioteca Academiei să găsesc Aristofan. În loc să înceapă cu teatru de păpuşi, o luau cronologic. Profesorului îi e uşor aşa", a intervenit iarăşi Val Vâlcu.
"Ştii că de fapt e invers. Începi cu ceva uşor, facil. Şi pe măsură ce trece timpul ţi se dă o portiţă să vezi lucruri complicate. Aşa, dacă se începe cu ceva complicat, mai ales în versuri, cu expresii după care trebuie să te uiţi în dicţionar, ce literatură e aia? Mai bine începi cu ceva uşor şi ajungi la alea complicate, să fie o descoperire. Adică dacă intri în cinematografie direct la Tarkowski, nu îţi mai trebuie. Pentru că pentru a ajunge la Tarkowski îţi trebuie o cultură cinematografică", a concluzionat Alfred Bulai.
Ţi-au apărut reclame la lucruri despre care ai vorbit cu prietenii? Sociologul Bulai: O doamnă care nu ştia că e însărcinată primea numai reclame despre nou-născuţi
"Internetul a luat-o razna, a crescut exponenţial, şi lumea nu a fost atentă la faptul că e o falsă impresie că eşti liber. Ca drept dovadă, când au fost probleme, nişte site-uri imense le-au zis unor preşedinţi că nu îi mai lasă, le închide conturile (n.r. trimitere la Donald Trump şi închiderea conturilor pe reţelele de socializare din cauza mesajelor controversate promovate). Tocmai pentru că e proprietatea cuiva, nu e un spaţiu liber public. Youtube, Facebook, toate astea, sunt proprietatea cuiva, care poate frâna accesul cuiva", a declarat Alfred Bulai la Nod în Papură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News