Sociolog român, cercetare despre copiii străzii pentru Banca Mondială. Rezultatul, comparat cu Forumul de la Davos
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Rezultatele unei cercetări despre copiii străzii din România, de la începutul anilor 2000, au fost comparate cu Forumul de la Davos. Iată mai jos ce spune sociologul român care a făcut această cercetare. 

"Îmi aduc aminte că făcusem o cercetare pentru Banca Mondială acum vreo 20 de ani, pe la finalul anilor '90, începutul anilor 2000. Pe vremea aia erau vreo 2000 de copii ai străzii în România. O estimare, că nu îi număra nimeni, dar erau mai mulţi decât astăzi. Şi erau şi sute de organizaţii din astea, fundaţii, care în obiectul de activitate aveau şi grija faţă de copiii străzii. Şi calculasem eu atunci că problema ar putea să dispară dacă fiecare organizaţie ar lua câţiva din aceşti copii acasă. 

De fapt, eu încercam să aflu ce făceau aceste organizaţii, în raport cu copiii străzii. Erau mulţi care dormeau prin canale, pe la Gara de Nord şi în alte zone. De regulă, cel mult li se dădeau nişte sandwich-uri, deşi se tocau milioane în numele lor. Erau mulţi bani care veneau, pentru că era după anii '90, multe finanţări, care nu erau decorative. Dar de regulă mare brânză nu se făcea. 

Fenomenul a dispărut doar în momentul în care au fost alte politici vizavi de copii, nu au ajutat foarte mult aceste organizaţii. 

Dar partea amuzantă era că dacă fiecare organizaţie ar fi luat câţiva copii, nu ar mai fi existat problema. 

Cam aşa e şi la Davos. Dacă am concentra banii celor de la DAVOS, sunt sume mari de bani care nu se investesc în proiecte reale, semnificative. Dar e de bon-ton participarea acolo, dă bine şi pentru diferite personaje care se duc doar să îşi dea cu părerea, sau să existe acolo", a precizat sociologul Alfred Bulai în cadrul emisiunii Nod în Papură. 

"Ghinionul Forumului de la Davos, pe parte financiară, e că s-a întâmplat războiul cu Rusia, pentru că ar fi venit altfel oligarhii, să îi vadă lumea", a intervenit Val Vâlcu. 

"E ca balul de la Palat, la curte. Te duceai când erai chemat, exista şi o taxă, dar era bine că erai văzut acolo. Nu sunt decidenţi acolo, decidenţii sunt în structurile autentice din statele importante", a mai spus şi Alfred Bulai. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Greta Thunberg, acuzaţii grave împotriva Forumului de la Davos

Activista de mediu suedeză Greta Thunberg a acuzat joi Forumul de la Davos că reuneşte "oamenii care alimentează cel mai mult distrugerea planetei", considerând că este "absurd" să-i asculte, relatează AFP.

"Se pare că îi ascultăm mai degrabă decât pe cei care sunt efectiv afectaţi de criza climatică, pe oamenii care trăiesc în prima linie, iar asta ne spune cât de absurdă este situaţia", a declarat ea în timpul unui eveniment organizat în marja reuniunii Forumului Economic Mondial din staţiunea de schi elveţiană.

Davos este "locul în care se reunesc oamenii care alimentează cel mai mult distrugerea planetei, oamenii care se află în mijlocul crizei climatice, oamenii care investesc în combustibili fosili etc.", a spus ea, acuzându-i că pun "lăcomia" şi "câştigurile economice pe termen scurt înaintea oamenilor şi înaintea planetei".

"Cu toate acestea, ei sunt oamenii pe care se pare că ne bazăm pentru a rezolva problemele care pentru ei, aşa cum au dovedit în nenumărate rânduri, nu reprezintă o prioritate", a mai spus Greta Thunberg.

"Oamenii aceştia vor continua să investească în combustibili fosili, vor continua să sacrifice oamenii în beneficiul lor", a mai spus ea, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel