Societe Generale, fraudată cu 5 miliarde de euro. Semnal de alarmă pentru toate băncile și instituțiile de supraveghere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Goran Grudić)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Goran Grudić)
Povestea trader-ului Jerome Kervier care a fraudat banca franceză Societe Generale în 2008 cu aproape 5 miliarde de dolari este o poveste care ar trebui să pună serios pe gânduri toate băncile.

Jerome Kerviel, care a fost condamnat pentru că a provocat o pierdere record de 5,6 miliarde de dolari în urma tranzacțiilor la Societe Generale SA, a obținut o compensație de peste jumătate de milion de dolari, în timp ce un judecător din Paris a reproșat creditorului rolul său în această afacere.

Suma de 455.500 de euro acordată includea 100.000 € pentru concediere abuzivă și bonusul de 300.000 € pe care Kerviel trebuia să îl primească pentru anul 2007.

Judecătorul care a luat această decizie în anul 2016 afirma la acel moment că: "Societe Generale nu poate pretinde că nu era la curent cu operațiunile false ale lui Jerome Kerviel înainte de ianuarie 2008, nu a sancționat actele lui Kerviel, ci consecințele sale", scria Bloomberg în 2016.

Jerome Kerviel a pierdut, în 2017, procesul prin care încerca să dea vina pe Societe Generale

Jerome Kerviel a pierdut în 2017 procesul prin care încerca să dea vina pe Societe Generale pentru pierderea a aproape 5 miliarde € de care a fost găsit vinovat că a provocat-o băncii. Procurorii au respins acuzațiile lui Kerviel potrivit cărora Societe Generale ar fi furnizat documente falsificate pentru a ajuta la obținerea verdictului său de vinovăție sub pretexte false. Cererea sa ca autoritățile să analizeze acuzațiile potrivit cărora banca ar fi mituit un martor au fost, de asemenea, respinse.

Fostul trader, văzut ca un erou popular de unii, a încercat aproape un deceniu să transfere vina pentru o pierdere de 4,9 miliarde € pe care a provocat celei de-a treia bănci din Franța. Kerviel a avut un oarecare succes în instanță în 2016, deoarece tribunalul de muncă din Paris i-a acordat o compensație de aproximativ 500.000 de dolari pentru concediere abuzivă, după ce a reproșat Societe Generale pentru rolul său în această afacere.

Mai târziu în același an, judecătorii francezi au declarat că Kerviel ar trebui să plătească Societe Generale 1 milion de euro, o fracțiune din pierderea inițială de tranzacționare pe care a provocat-o în urmă cu nouă ani. Curtea de apel din Versailles a declarat că "multiplele greșeli" ale Societe Generale înseamnă că banca "a avut un rol major și decisiv" în permiterea incidentului, unul dintre cele mai faimoase cazuri de tranzacționare necinstită din istorie.

Kerviel a executat numai cinci luni din sentința de trei ani de închisoare

Decizia a pus în pericol un credit fiscal de 2,2 miliarde de euro pe care Societe Generale l-a primit în 2008 din cauza pierderii record din tranzacționare.

Kerviel a executat numai cinci luni din sentința de trei ani de închisoare pentru abuz de încredere la Societe Generale. El a încercat să se prezinte ca o victimă, susținând că superiorii săi s-au făcut că nu văd că el făcea bani. Judecătorii au mai explicat că Societe Generale știa despre faptul că Kerviel și-a depășit limitele de tranzacționare cel puțin din aprilie 2007, prin intermediul mai multor alerte, iar în luna noiembrie a aceluiași an, banca a primit o alertă Eurex despre pozițiile "substanțiale" ale lui Kerviel pe Allianz SE.

Societe Generale a "tolerat" faptele lui Kerviel și nu a putut folosi argumentul unei greșeli din partea trader-ului pentru a-l concedia în februarie 2008, au mai spus magistrații.

Citește mai departe pe dcbusiness.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel