Socialiștii o felicită pe Maia Sandu pentru victorie. Plan de 600 de milioane de euro pentru Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sondaj: 44% din cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România  /  Sursă foto: Victoria Muntean
Sondaj: 44% din cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România / Sursă foto: Victoria Muntean
Delegația română S&D din Parlamentul European a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria forțelor pro-europene la alegerile anticipate din Republica Moldova.

Europarlamentarii socialiști români au felicitat-o peMaia Sandu, președintele Republicii Moldova,  pentru câștigarea alegerilor anticipate și pentru eforturile sale neobosite de a crede în idealul european și într-un viitor mai bun pentru toți cetățenii săi.

Reprezentanții Delegației PSD din Parlamentul European au arătat că Moldova are nevoie de mult sprijin, iar România a fost, este și va rămâne un partener stabil şi de încredere, un promotor al consolidării proiectului european, acolo unde este și locul cetățenilor moldoveni. Aceștia au precizat ca cel mai important pas a fost făcut ieri, votul oamenilor dornici de schimbare consolidând procesul de integrare în Uniunea Europeană.

“Europa a fost alături de Moldova în calitate de țară non-membră a UE și îi va fi partener de nădejde și atunci când va deveni stat membru. România și Moldova vor continua colaborarea excelentă, în beneficiul cetățenilor români şi moldoveni, precum şi pentru viitorul Uniunii Europene. Ne-a bucurat mobilizarea, dorința și hotărârea Moldovei de a-și urma cursul european. Cetățenii săi au arătat că vor și merită mai mult”, au susținut eurodeputații social-democrați.

Moldova, statul prioritar al Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare (ODA) 

Pe parcursul crizei pandemice România a ajutat efectiv Republica Moldova cu vaccinuri, trimițând gratuit mai multe sute de mii de doze la Chișinău, dar și cu echipamente medicale de protecție, diagnostic și suport respirator. Republica Moldova este statul prioritar al Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare (ODA) a României. Totodată, România este implicată activ, alături de R. Moldova, în proiecte de cooperare transfrontalieră sprijinite de Uniunea Europeană, menite să contribuie la dezvoltarea şi coeziunea statelor participante. România a contribuit la îmbunătățirea condițiilor în instituțiile preșcolare din Republica Moldova, finanțând cu aproape 30 de milioane de euro reabilitarea și modernizarea unui număr semnificativ de grădinițe din Republica Moldova, a donat sute de microbuze școlare, finanțează aprovizionarea Moldovei cu electricitate și gaz natural, a școlarizat mii de tineri din Republică, oferind burse de studiu și cazare pentru studenții din Moldova.

Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro. Banii vor fi oferiți condiționat în următorii trei ani ca asistență macrofinanciară, granturi și investiții. Moldova este singura țară din vecinătatea estică pentru care UE deschide o astfel de linie de finanțare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Moldova se află la o răscruce de drumuri iar planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta această țară pe calea recuperării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor. E nevoie de un guvern pro-european care să asimileze aceste fonduri, au precizat autoritățile de la Bruxelles, care în 2018 au oprit finanțările pentru Moldova, din cauza corupției și a proastei gestionări a banilor la Chișinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel