Social media a împins-o spre sinucidere. Prințul William: ”Niciun părinte nu ar trebui să treacă prin ceea ce a trecut familia Russel”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Kat Smith: Pexels
Fotografie de la Kat Smith: Pexels
O instanță a hotărât că tânara britanică în vârstă de 14 ani și-a luat viața în 2017, deoarece a fost expusă la prea mult conținut care i-a accentuat depresia.

Algoritmii de social media sunt proiectați pentru a ne studia gusturile și ideile și pentru a ne oferi conținut care ne poate interesa. Dar pot avea și un aspect foarte periculos și pot chiar ucide.

 În Marea Britanie, dezbaterea pe această temă a fost deschisă după o hotărâre istorică în cazul Molly Russel care s-a sinucis în 2017, când avea doar 14 ani, se pare și pentru că a fost expusă la prea mult conținut despre autovătămare care i-au afectat mintea deja slăbită de depresie.

Părinții ei se luptă de aproape cinci ani pentru ca rețelele sociale să fie recunoscute în moartea fiicei lor și pentru a asigura o mai mare protecție copiilor pe internet.

Concluziile anchetei pentru stabilirea cauzelor decesului adolescentei 

Conținutul pe care Molly l-a văzut a fost ”nesigur” și ”nu ar fi trebuit niciodată să fie accesibil unui copil”, a spus Andrew Walker, medicul legist responsabil de caz.

În loc să numească moartea ei o sinucidere, el a spus că adolescenta ”a murit dintr-un act de autovătămare, în timp ce suferea de depresie și de efectele negative ale conținutului vizualizat pe internet”.

O parte din acest conținut a fost ”deosebit de explicit în prezentarea autovătămării și a sinuciderii ca o consecință inevitabilă a unei boli incurabile” și ”fără niciun contrapunct”, a insistat el.

Reacționând la hotărârea instanței, tatăl lui Molly, Ian Russell, a spus că speră că descoperirile ”marcchează un pas important către realizarea schimbărilor necesare” în modul în care funcționează rețelele sociale, scrie Today.

În timpul procedurilor, instanța a difuzat unele dintre cele peste 2.000 de conținuturi - texte, fotografii, videoclipuri - care evocă sinucidere sau automutilare, văzute pe rețele de tânăra Molly în cele șase luni premergătoare morții sale.

Tânăra primise chiar o recomandare prin e-mail de la Pinterest în care îi sugera să citească ”10 +postări+ despre depresie care s-ar putea să-ți placă”. Procedurile au evidențiat, de asemenea, dificultatea pentru familii și personalul școlii de a controla ceea ce văd și fac copiii pe internet.

Prințul William: ”Siguranța digitală ar trebui să fie o condiție prealabilă”

”Niciun părinte nu ar trebui să treacă prin ceea ce au trecut Ian Russell și familia ei”, a spus Prințul William, moștenitorul tronului britanic și dedicat în special problemelor de sănătate mintală. ”Siguranța digitală pentru copiii și tinerii noștri ar trebui să fie o condiție prealabilă, nu o idee ulterioară”, a scris el pe Twitter.

Oficialii Meta (proprietarul Facebook și Instagram) și Pinterest, audiați în timpul procedurilor, și-au oferit ”scuzele” pentru moartea lui Molly. Judson Hoffman de la Pinterest a recunoscut că fata a fost expusă la conținut ”nesigur” și că ”există conținut care ar fi trebuit eliminat și nu a fost”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel