Social-democrații germani nu mai vor energie nucleară. Partidul Verzilor a găsit în ”cărbuni” un compromis necesar pentru a asigura securitatea energetică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Incertitudini în ceea ce privește renunţarea la energie nucleară până pe 15 aprilie. Doi dintre partenerii din coaliţia de guvernare tripartită a Germaniei nu reuşesc să se pună de acord asupra datei finale.

Potrivit Agerpres, liderul social-democraţilor (SPD) a exclus luni extinderea funcţionării ultimelor trei centrale atomice ale ţării, după ce săptămâna trecută un responsabil al Partidului Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) sugerase ca decizia să le revină experţilor.

Astfel, în opinia ministrului liberal al Transporturilor, Volker Wissing, o comisie de experţi ar trebui să decidă când să fie oprite centralele.

"Nu avem nevoie acum de argumente politice sau de dogmatism, avem nevoie de un răspuns profesionist la întrebarea cum ne putem asigura o resursă de energie stabilă şi convenabilă şi în acelaşi timp să ne îndeplinim obiectivele în ce priveşte protecţia climei", a declarat Wissing pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Dacă nu vrem să discutăm despre acest lucru în plan politic, atunci trebuie să clarificăm problema ştiinţific", a adăugat el.

Liderul SPD Lars Klingbeil a declarat în schimb luni că centralele vor fi închise conform planului.

"Dezbaterea s-a decis. Cancelarul a spus clar acest lucru", a afirmat Kingbeil după reuniunea anuală a conducerii formaţiunii. El a adăugat că atât FDP, cât şi Verzii - al treilea partid din coaliţie - acceptă data actuală.

Germania vrea să accelereze tranziţia la surse de energie mai "curate" după oprirea fluxului de gaz din Rusia, anul trecut, pe fondul disputei dintre Moscova şi ţări occidentale cu privire la războiul Kremlinului din Ucraina.

Totuşi, preţurile în creştere ale energiei şi temerile privind posibile penurii în cursul iernii au determinat reluarea discuţiilor asupra momentului când ar trebui să se renunţe la unele surse de energie, menţionează dpa.

Mină de cărbuni în loc de case. Verzii consideră exploatarea minieră un compromis necesar

Între timp, criza energetică a împins partidul Verzilor să susțină acțiunea de extindere a unei mine de carbuni cu prețul exporpierii unui întreg sat din Germania. Politicienii Verzi au susținut că acest lucru este un compromis necesar pentru a asigura securitatea energetică și că, în schimb, au renunțat prea devreme la exploatarea cărbunelui în Renania, regiunea în care se află Luetzerath. Mai multe informații despre acest episod al crizei energetice din Germania, pot fi citite AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel