Data publicării:
”Șocant de periculoasă”: OMS dă alarma cu privire la riscurile legate de sarcină
Agenția de sănătate a ONU spune că o femeie moare la fiecare două minute în timpul sarcinii sau al nașterii, în principal din cauza unor afecțiuni tratabile.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că o femeie moare la fiecare două minute în timpul sarcinii sau al nașterii, conform ultimelor date, prea puține țări din lume reușesc să reducă substanțial ratele de deces materne din 2016.
Raportul ”Trends in Maternal Mortality” a arătat că, deși au existat progrese semnificative în reducerea deceselor materne între 2000 și 2015, aceste câștiguri au stagnat sau chiar s-au inversat în cei cinci ani până în 2020.
”Deși sarcina ar trebui să fie o perioadă de speranță imensă și o experiență pozitivă pentru toate femeile, este încă o experiență tragic de periculoasă pentru milioane de oameni din întreaga lume care nu au acces la îngrijiri medicale de înaltă calitate”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Aceste noi statistici relevă necesitatea urgentă de a se asigura că fiecare femeie și fată are acces la servicii de sănătate esențiale înainte, în timpul și după naștere și că își pot exercita pe deplin drepturile reproductive” conform acestuia.
Raportul, care urmărește decesele materne la nivel național, regional și global din 2000 până în 2020, a arătat că în două dintre cele opt regiuni ale Națiunilor Unite - Europa și America de Nord, America Latină și Caraibe - rata mortalității materne a crescut din 2016 până în 2020, cu 17%, respectiv 15%, potrivit Al Jazeera.
Două regiuni au făcut progrese. În Australia și Noua Zeelandă, rata mortalității materne a scăzut cu 35%, în timp ce în Asia de Sud a scăzut cu 16%.
Principalele cauze ale deceselor materne
Sângerările severe, hipertensiunea arterială, infecțiile legate de sarcină, complicațiile din avortul nesigur și condițiile de bază care pot fi agravate de sarcină (cum ar fi HIV/SIDA și malaria) au fost principalele cauze ale deceselor materne, se arată în raport, menționând că astfel de afecțiunile erau în mare parte prevenibile și tratabile.
În număr total, decesele materne continuă să se concentreze în mare parte în cele mai sărace părți ale lumii și în țările afectate de conflicte. În 2020, aproximativ 70% din totalul deceselor materne au avut loc în sudul Africii.
ONU a spus că trebuie făcut mai mult pentru a sprijini sănătatea femeilor prin creșterea finanțării pentru sistemele de sănătate, formarea lucrătorilor din domeniul sănătății mai specializați, cum ar fi moașe, și îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare pentru materiale medicale cheie.
Directorul executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Natalia Kanem, a spus că este ”inacceptabil” ca atât de multe femei să continue să moară inutil în timpul sarcinii și al nașterii.
”Peste 280.000 de decese într-un singur an este de neconceput”, a spus ea, adăugând: ”Putem și trebuie să facem mai bine. Avem instrumentele, cunoștințele și resursele pentru a pune capăt deceselor materne care pot fi prevenite; ceea ce avem nevoie acum este voința politică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News