Soarta lui Netanyahu stă în mâinile unei românce. Cine e judecătoarea care conduce completul Curții Penale Internaționale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
O româncă va conduce completul de judecată care va decide dacă emite mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Curtea Penală Internațională (CPI) a solicitat, luni, mandate de arestare pentru liderul grupării Hamas, Yahya Sinwar, și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în ostilitățile generate de atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al Curții, Karim Khan.

De asemenea, Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem și mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Foto: Agerpres

Soarta lui Benjamin Netanyahu, în mâinile unei românce

 

Soarta premierului Benjamin Netanyahu este acum legată de o româncă. Judecătoarea Iulia Motoc va fi cea care va conduce completul de judecată care se va pronunța asupra cererii formulate de procurorul-șef privind mandatul de arestare pe numele primului-ministru al Israelului, potrivit Agerpres.

Cererea procurorului va fi înaintată unei camere preliminare, din care fac parte trei magistraţi, respectiv preşedinta completului, Iulia Motoc din România, Maria del Socorro Flores Liera din Mexic şi Reine Alapini-Gansou din Benin.

Camera preliminară nu are un termen limită pentru a se pronunţa asupra cererii procurorului CPI. În cazuri anterioare, hotărârile au fost emise în intervale de puţin mai mult de o lună, până la trei luni.

În cazul în care judecătorii apreciază că există „motive rezonabile” pentru a considera că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanităţii în războiul din Fâşia Gaza, atunci vor emite mandatele de arestare cerute de procuror, care vor preciza delictele. Judecătorii au de asemenea puterea de a revizui cererea procurorului şi de a admite numai în parte infracţiunile din motivarea acestuia. Acuzaţiile pot fi de asemenea revizuite şi actualizate ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel