Soarta Europei, schimbată. Rezultatul referendumului pentru Brexit, decis
Sondajele de opinie din Marea Britanie dădeau scoruri favorabile Brexit, până joi seara. Premierul David Cameron a stabilit un referendum în 23 iunie, pentru rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene de către britanici. Uciderea deputatei Jo Cox, o susținătoare a Uniunii Europene, de către un simpatizant al Brexit, poate avea impactul emoțional care să răstoarne sondajele de opinie. Totul depinde de modul în care va fi gestionată comunicarea, de către cele două forțe ”Remain” și ”Leave”.
În 2004, o situație asemănătoare s-a petrecut în Spania. Cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, a avut loc un atentat în gara Atocha, din Madrid. Guvernul a dat vina pe gruparea separatistă ETA, negând ipoteza unui atentat islamist. Cum s-a dovedit contrariul, Dreapta a pierdut alegerile, în ciuda sondajelor favorabile de opinie.
Crima poate schimba rezultatele votului
”Această crimă ar putea să schimbe rezultatele referendumului din 23 iunie, crede analistul Bogdan Chirieac. Tragedia va avea un impact emoțional foarte mare, iar votul britanicilor este unul emoțional. Avantajele pentru Marea Britanie în cazul în care rămâne în Uniunea Europeană sunt mai mari decât cele aduse de Brexit. Nu spun eu asta ci analiștii financiari din cel mai mare centru european de profil, City of London. Marea Britanie ar putea pierde statutul de bancher al Europeiîn favoarea Germaniei, dacă părăsește UE. Sigur că britanicii sunt enervați de birocrația de la Bruxelles și mai ales de ineficiența cumplită a administrației europene. Dar, cea mai mare nemulțumire era la nivel simbolic, emoțional. Vorbim de o mare națiune care a colonizat trei sferturi din Terra, iar în Europa vocea cea mai puternică este a Germaniei. Deci, dacă votul era unul emoțional, nu rațional, izbucnirea de violență a unui simpatizant Brexit poate duce la o schimbare de opinie publică. Dacă se votează rațional, oricum britanicii nu au de ce să păresească UE, dimpotrivă”.
Citește și: Deputata britanică împușcată pe stradă a murit
Referendumul este un șoc pentru Europa
Care vor fi implicațiile votului din 23 iunie, pentru țările europene? Analistul Bogdan Chirieac susține că indiferent de rezultatul referendumului, va fi un șoc pentru Europa. ”Izbucnirile naționaliste nu pot nega evidența: Europa unită este inevitabilă. În ciuda problemelor create de administrația de la Bruxelles. Referendumul din Marea Britanie reprezintă, însă, un moment de referință. În orice situație se va vota pe 23 iunie, va fi un șoc pentru Europa. Vor urma reforme, indiferent dacă Marea Britanie pleacă sau rămâne în Uniunea Europeană”, a concluzionat Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News