Data actualizării:
Data publicării:

SNMF-CNAS. Medicii de familie amenință cu blocarea activității

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

 Medicii de familie nu vor semna acte adiţionale la contractul-cadru cu Casa de Asigurări dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, a declarat, marţi, Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

"Am avut o primă întâlnire în calendarul consultărilor. Am transmis aseară modificările pe care le dorim la proiectul de contract-cadru. (...) Nu am terminat, nu am semnat niciun proces verbal, nu am obţinut nimic. (...) Dacă nu se rezolvă revendicările noastre la 1 ianuarie, noi nu mai semnăm act adiţional. Deja avem rezultate din jumătate dintre judeţele care sunt asociate SNMF. Nu vom semna acte adiţionale cu CNAS, dacă revendicările noastre nu sunt obţinute", a afirmat Alexiu după întâlnirea cu reprezentanţii CNAS. 

Ea a adăugat că în cadrul întâlnirii s-a discutat doar o treime din proiectul de contract-cadru şi că au rămas neabordate mai multe revendicări ale medicilor de familie. Potrivit ei, sunt avute în vedere şi modificări în legislaţie. 

"Ieri am depus un document la minister, direct la cabinetul ministrului, despre ce modificări considerăm că ar fi necesare în legislaţia secundară şi în Legea 95 ca să ajungem la acel numitor comun de la care am pornit în momentul revendicărilor. Şi aici fac referire la procentul alocat din FNUASS către asistenţa medicală primară, care dorim să fie clar exprimat în contractul-cadru.(...) Primul lucru - asta asigură prima parte dintre revendicările noastre, cea legată de finanţare. Proiectul de buget pe care îl discută acum alocă pe medicină primară 5,24% din FNUASS, deci mai puţin decât anul trecut, în condiţiile în care noi am solicitat creşterea lui până la 10%", a explicat Alexiu. 

A doua solicitare a reprezentanţilor SNMF se referă la debirocratizarea cabinetelor medicilor de familie. 

"Când vorbim despre o debirocratizare reală, înseamnă să câştigăm timp pentru pacienţii noştri şi să renunţăm la hârtii. Am ridicat problema vacanţelor medicilor de familie. (...) Avem dreptul la vacanţă, avem dreptul să plecăm în concediu medical când suntem bolnavi, ceea ce practic este aproape imposibil pentru că ne condiţionează contractul-cadru să găsim înlocuitor. Iar dacă nu găsim înlocuitor, în contract scrie că este obligaţia caselor să asigure medici înlocuitori. Dar casele nu au aşa ceva, pentru că există o lipsă de resurse umane cunoscută la nivelul sistemului de sănătate din România. Dacă nu avem medic înlocuitor, pur şi simplu nu putem pleca. (...) Nu s-a putut găsi această soluţie, nu s-a putut accepta. Noi suntem probabil singurii medici din sistem care nu avem voie să ne odihnim", a mai spus Alexiu, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel