Slovacia, în discuții cu privire la un posibil transfer de avioane MiG în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Prim Ministrul Slovaciei, Eduard Heger
Prim Ministrul Slovaciei, Eduard Heger
Primul ministru al Slovaciei, Eduard Heger, spune că țara ar avea nevoie de garanții că propriul spațiu aerian va fi apărat.

Slovacia este în discuții cu aliații cu privire la un aranjament care ar putea permite Bratislavei să trimită avioane de luptă în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul Eduard Heger.

Kievul a cerut guvernelor occidentale mai multe arme și echipamente înainte de o nouă ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei. Heger a spus că guvernului său i s-a cerut să furnizeze Ucrainei avioane de luptă MiG-29 proiectate sovietic și obuziere autopropulsate Zuzana de fabricație slovacă, discuțiile fiind încă în curs.

Heger a spus că guvernul său dorește să se elibereze de dependența de MiG-uri, deoarece acest lucru implică o relație cu Rusia.

”Acesta este un echipament pe care vrem să-l eliminăm oricum, pentru că așteptăm modelele F-16”, a spus el, referindu-se la avioanele fabricate din SUA pe care Slovacia ar trebui să le primească în 2024.

Slovacia, în discuții intense cu partenerii 

El a spus că Slovacia este ”într-o discuție foarte intensă cu partenerii ” despre cine ar proteja spațiul aerian al țării. ”După aceea”, a adăugat el, ”ne putem gândi să vorbim despre acest echipament și în ceea ce privește Ucraina”.

Întrebat dacă aceasta înseamnă că Slovacia ar putea transfera unele avioane în Ucraina dacă primește anumite garanții de la partenerii occidentali, el a răspuns: ”Despre asta vorbim. Da.”

Heger nu a dat detalii despre un posibil număr al MiG-urilor pe care ar putea să le ofere Ucrainei  Slovacia, țara ar avea aproximativ o duzină.

Bratislava a implementat deja un schimb în ultimele zile, trimițând un sistem de apărare aeriană S-300 în Ucraina. 

”Știam că (ucrainenii) au nevoie de cât mai mult ajutor posibil”, a spus Heger despre decizia S-300. ”Acesta este echipamentul pe care îl au ei înșiși și pe care îl pot opera”, a menționat el.

”Acesta a fost meciul potrivit, dar trebuia să avem un înlocuitor. Și acolo am intrat în discuția cu americanii”, a spus el. 

Ucraina ar trebui să renunțe la armamentul de origine sovietică

În condițiile în care nu se întrevede finalul războiului dintre Rusia și Ucraina, unii oficiali occidentali au sugerat că Ucraina ar trebui să renunțe la utilizarea armelor proiectate de sovietici. Dar o astfel de mișcare ar ridica întrebarea cum – și unde – vor fi antrenate trupele ucrainene să folosească arme și sisteme fabricate în occident.

Antrenarea trupelor ucrainene în Slovacia este un subiect aflat în discuție

Întrebat dacă guvernul său ar fi deschis să permită trupelor ucrainene să se antreneze pe pământ slovac, Heger a spus că ”avem această discuție”.

Slovacia a apărut în ultimele săptămâni ca un aliat ferm al guvernului din vecina Ucraina, făcând eforturi pentru accelerarea aderării Kievului la UE și oferind asistență țării pe măsură ce urmărește aderarea. 

Heger a spus că Uniunea Europeană ”nu se poate opri” și trebuie ”să ajute Ucraina până când va câștiga”.

Sursa articol: Politico

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel