Skittles ”improprii pentru consumul uman”. Mars a ascuns consumatorilor informații despre ingredientul toxic
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels
Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels
Un proces intentat joi la tribunalul federal din nordul Californiei susține că bomboanele Skittles, care poartă sloganul ”gustă curcubeul” din cauza numeroaselor lor culori, conțin o ”toxină cunoscută” numită dioxid de titan, făcându-le ”improprii pentru consumul uman”.

Jenile Thames, un rezident din San Leandro, a intentat proces împotriva Mars Inc, compania de cofetărie care produce Skittles, solicitând statutul de acțiune colectivă și susținând că persoanele care consumă Skittles ”sunt la un risc crescut de a avea o serie de efecte asupra sănătății  care decurge din genotoxicitate, adică din capacitatea unei substanțe chimice de a schimba ADN-ul”, scrie The Guardian.

Procesul civil susține că Mars știa de mult despre presupusele riscuri asociate cu această substanță chimică și, în februarie 2016, a promis public că va elimina treptat dioxidul de titan. După ce Franța a interzis dioxidul de titan în 2019, Mars a spus că va respecta această reglementare, arată actele instanței.

”În mod incredibil, pârâtul a susținut chiar că ” toate culorile artificiale nu prezintă riscuri cunoscute pentru sănătatea sau siguranța umană”, a mai spus procesul lui Thames. ”Făcând acest lucru, pârâtul a ascuns consumatorilor informații materiale pe care le cunoștea”, a mai declarat acesta.

Thames susține că Mars încă mai vinde bomboane în SUA care conțin dioxid de titan ca aditiv și ”nu reușește să informeze consumatorii cu privire la implicațiile consumului de toxină”. 

”În schimb, pârâta se bazează pe lista de ingrediente care este prezentată sub formă de tipărire minuscule pe spatele produselor, a cărei citire este făcută și mai dificilă de lipsa contrastului de culoare între font și ambalaj, așa cum este prezentat mai jos într-o modul în care consumatorii ar vedea în mod normal produsul în magazin”, susțin actele instanței.

Thames a susținut că Mars nu informează în mod corespunzător consumatorii Skittles despre acest presupus aditiv nesigur, nici înainte, nici în momentul achiziționării.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, dioxidul de titan este ”un pigment folosit în mod obișnuit pentru a oferi un efect tulbure și o culoare albă de fundal” și este utilizat în mod obișnuit la dulciuri.

În 2021, autoritatea a anunțat că ”dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”.

”Un element critic pentru a ajunge la această concluzie este că nu am putea exclude preocupările legate de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan”, a spus autoritatea. ”După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este scăzută, totuși acestea se pot acumula în organism.”

 

Citește și: 

Cercetare elvețiană: 4 mărci italiene de paste conțin glifosat, un pesticid potențial cancerigen

Există patru mărci italiene foarte populare care au demonstrat un nivel excesiv de glifosat în paste, aceste produse sunt destul de cunoscute și ajung pe mesele multor consumatori. Acesta este ceea ce se poate deduce din rezultatul unei cercetări realizate de revista elvețiană K-tipp, care a efectuat  teste  pe  18 pachete de paste (dintre care 13 produse din agricultura convențională și cinci bio), potrivit unui articol publicat în Salutecobio.

Laboratorul care a analizat probele de paste a găsit reziduuri ale celui mai popular erbicid din lume în zece dintre cele 18 produse testate. Urme de glifosat sau alte pesticide nu au fost găsite în niciunul dintre cele 5 produse organice.


Trebuie remarcat faptul că glifosatul este erbicidul cel mai utilizat din lume și conform rapoartelor Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC), organism care conduce și coordonează cercetările privind cauzele cancerului și mecanismele de carcinogeneză și care parte a OMS, a fost clasificat drept ” potențial cancerigen”.

Marcile italiene de paste care conțin glifosat potrivit cercetării

După cum a raportat Il Salvagente, testul elvețian a găsit urme de glifosat  în probele de  paste  Lidl ,  Divella ,  Agnesi  și  Garofalo. Mai precis, urme de glifosat au fost găsite în Agnesi tagliolini,  spaghete Divella și Garofalo și  fidea Lidl Combino.

Dar, din fericire, nivelul de substanță nocivă constatată este în toate cazurile mult mai mică decât limita maximă admisă de reglementările actuale de siguranță în vigoare în sectorul alimentar.

Mai exact, în cantități care se apropie foarte mult de imperceptibilitate. Deci sunt încă produse foarte sigure. Dar în acest sens experții revistei elvețiene scriu: ”Valorile substanțelor problematice măsurate de laboratoare sunt sub valorile limită legale. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că substanțele sunt sănătoase. Testul arată clar că... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel