Data publicării:

Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala, pe Lista Patrimoniului UNESCO

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura Twitter @
EL HOMBRE NOTICIA
FOTO: captura Twitter @ EL HOMBRE NOTICIA

Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala a fost pus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala a fost adăugat luni pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO, în cadrul celei de-a 45-a sesiuni care a avut loc la Riad, relatează AFP, scrie Agerpres.

Situl, simbol al trecerii de la cultura olmecă la cultura maya, este alcătuit din structuri în piatră, sculpturi şi pieţe ceremoniale în mijlocul unei vegetaţii dense se află în municipalitatea El Asintal, la aproximativ 200 km vest de capitală, şi adăposteşte scrieri din ambele civilizaţii.

”Când s-au întâlnit şi a început să se formeze noua cultură maya, centrul principal era atunci Tak'alik Ab'aj şi, deci, acolo a apărut” oraşul, a explicat ministrul Culturii din Guatemala, Felipe Aguilar. ”Acesta este ceea ce face acest sit unic, universal”, a spus el.

Tak'alik Ab'aj, centru comercial cosmopolit

Tak'alik Ab'aj a fost un centru comercial cosmopolit locuit mai întâi de olmeci (1500 î.Hr. - 100 d.Hr.), apoi de mayaşi preclasici mezoamericani mijlocii (800-300 î.Hr.), potrivit arheologului Christa Schieber.

Este ”ca un laborator în care putem vedea schimbările care s-au produs încetul cu încetul” în ”zorii erei maya (...) după dispariţia culturii olmece”, a subliniat ea.

Olmecii, care erau nomazi, au dispărut, dar mayaşii au continuat să-şi dezvolte cultura în America Centrală şi Mexic.

Numele original al oraşului rămâne un mister şi a fost numit Tak'alik Ab'aj abia în 1965, adică ”piatra de temelie” în limba maya k'iche.

Parcul conţine o varietate de piese cheie ale tranziţiei dintre cele două civilizaţii, între care o stea în piatră ”unică” care a început să fie gravată în olmecă, ”a fost uitată” şi a fost terminată cu scrierea mayaşă care apărea, a indicat ministrul.

Aici a trăit ”primul rege al culturii noastre maya, când era deja formată”, a adăugat Aguilar. Mormântul regelui ”K'utz Chman”, care a fost probabil liderul responsabil în tranziţie, a fost descoperit în 2012.

Tak'alik Ab'aj nu este singurul sit din Guatemala care a fost martor al tranziţiei de la cultura olmecă la maya, dar este cel mai dens.

Alcătuit din 356 de monumente, inclusiv din blocuri dreptunghiulare de piatră şi măşti mortuare din jad, situl se întinde pe 650 de hectare pe versanţii unui lanţ vulcanic.

Guatemala are, de asemenea, înscrise pe lista Patrimoniului Mondial oraşul colonial Antigua, ruinele mayaşe Tikal şi Quirigua şi festivalul Săptămâna Mare.

România pe lista patrimoniului UNESCO

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), România are înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNEOSCO 9 obiective (7 culturale și 2 naturale):

- Biserici din Moldova

- Mănăstirea Hurezi

- Sate cu biserici fortificate din Transilvania

- Cetățile Dacice din Munții Orăștiei

- Centru Istoric Sighișoara

- Biserici de lemn din Maramureș

- Peisajul cultural minier Roșia Montană

- Delta Dunării

- Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei - proprietate transfrontalieră în 12 țări.

În plus, Peisajul cultural minier Roșia Montană este înscris și în Lista Patrimoniului mondial în Pericol (anul înscrierii 2021), mai arată MAE.

Citește și: Turismul de o zi, taxat în Veneția. De când se va pune în aplicare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel