Situl antic din Pompei, patrimoniu al umanității, condus de un german
Un german a fost numit în fruntea sitului arheologic Pompei.
Actualul director al sitului arheologic italian de la Paestum, germanul Gabriel Zuchtriegel, va prelua conducerea sitului antic Pompei, clasat de UNESCO în patrimoniul umanităţii, a anunţat sâmbătă ministrul italian al culturii, Dario Franceschini, transmite AFP, scrie Agerpres.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Colosseumul de la Roma, ministrul i-a transmis "cele mai bune urări de succes lui Gabriel Zuchtriegel, care renunţă la munca sa extrem de pozitivă de la Paestum pentru o misiune entuziasmantă: cel mai frumos post din lume pentru un arheolog".
Model pentru Europa
"Pompei reprezintă o renaştere, un model pentru întreaga Europă în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor comunitare. Un loc unde am reînceput să facem cercetări şi săpături arheologice", a declarat ministrul italian. În urmă cu câţiva ani situl Pompei, victimă repetată a unor surpări, a fost ameninţat de UNESCO cu retragerea de pe lista locaţiile aflate în patrimoniul umanităţii înainte de a fi salvat de un mare proiect financiar susţinut de Uniunea Eruopeană.
Gabriel Zuchtriegel, 39 de ani, conduce din anul 2015 situl Paestum, aflat la mică distanţă de Pompei, la sud de Napoli. "Sunt fericit să pot coordona activitatea într-un loc unic din lume", a declarat la aflarea veştii tânărul arheolog format la Roma, Berlin şi Bonn, care îi succede lui Massimo Osanna, care a fost numit la conducerea muzeelor administrate de statul italian.
Cine este noul director
Gabriel Zuchtriege, căsătorit şi tatăl a doi copii, este autorul a numeroase articole şi studii în domeniu. La fel ca majoritatea siturilor culturale italiene, Pompei, îngropat de erupţia Vezuviului din anul 79 d.Hr., a rămas închis în ultimele luni din cauza pandemiei de Covid-19 şi s-a redeschis abia la 18 ianuarie. În 2019 Pompei a fost vizitat de peste 3,9 milioane de turişti, fiind plasat pe locul trei în topul celor mai vizitate atracţii turistice ale Italiei, după Colosseum şi galeriile Uffizi din Florenţa.
Candidatura lui Gabriel Zuchtriegel, care a obţinut cetăţenia italiană în iulie 2020, a fost preferată în urma unui concurs internaţional la care au participat 44 de candidaţi, dintre care 10 cetăţeni străini.
În 2017, Consiliul de Stat, jurisdicţia administrativă supremă din Italia, a decis că un cetăţean străin poate conduce Parcul arheologic Colosseum, confirmând astfel că cetăţeni străini pot coordona muzeele italiene. Galeriile Uffizi din Florenţa sunt în prezent conduse tot de un german, Eike Schmidt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News