Situație tot mai grea în Germania: Prețul cartofilor a crescut cu 73%, iar al laptelui cu 58%. Prețul general al alimentelor e mai mare cu 40%
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Prețul general al alimentelor a crescut în Germania cu 40%.

Nemții sunt cunoscuți pentru dragostea lor pentru cartofi, până la punctul în care controversatul comisar anti-discriminare al țării, Ferda Ataman, s-a referit la etnicii germani drept „cartofi”, insultându-i în luna februarie a acestui an. Acum, prețul cartofilor a crescut cu 73% față de anul precedent, ceea ce reprezintă una dintre cele mai abrupte creșteri ale oricărui produs alimentar la supermarket.

Per total, prețul alimentelor a crescut cu 40% față de anul trecut, iar anumite produse, precum laptele și carnea, au crescut și mai mult, potrivit Oficiului Federal de Statistică din Germania.

Potrivit datelor, prețurile la fructe și legume au crescut mai puțin decât la produsele de origine animală. De exemplu, laptele a crescut cu 58%, în timp ce legumele au crescut doar cu 28%. Cu toate acestea, prețul cerealelor a crescut cu 41% în septembrie față de aceeași lună a anului trecut. Costul în creștere al energiei și al furajelor au fost principalii factori care au determinat creșterea prețurilor la produsele de origine animală.

Unul dintre punctele pozitive a fost scăderea prețurilor la fructe, care au scăzut cu 4,7% față de anul trecut.

Creșterea inflației a lovit puternic consumatorii germani. Helmut Schleweis, președintele Asociației Băncilor de Economii din Germania (DSGV), a avertizat recent că 60% din gospodăriile germane, care se ridică la 25 de milioane de oameni, își folosesc deja întregul venit lunar și unele economii pentru a ține pasul cu creșterea costului vieții din țară. .

„Aceasta înseamnă că pierderea prosperității și consumul de bogăție afectează clasa de mijloc”, a spus Schleweis, potrivit RMX.

Economia germană se confruntă cu valul de faliment. Prețurile energiei cresc vertiginos, iar experții prevăd o recesiune până în 2023

Aproximativ 32% dintre companiile germane sunt deja nevoite să recurgă la timp de lucru redus și la concedieri. Între timp, din ce în ce mai multe firme sunt forțate să depună declarația de faliment din cauza inflației și a costurilor inaccesibile ale inputurilor.

În octombrie, numărul cererilor de insolvență depuse de companii a crescut cu 18,4% față de luna precedentă, potrivit Oficiului Federal de Statistică.

Sectorul construcțiilor a avut cel mai mare număr de cazuri de faliment, cu 198, o creștere de 4,2% față de anul trecut. Sectorul este caracterizat de blocaje ale ofertei, creșterea prețurilor și proiecte oprite din ce în ce mai mult din cauza crizei. În comerț, inclusiv întreținerea și repararea autovehiculelor, au fost înregistrate 167 de proceduri de faliment, în creștere cu 18% față de un an în urmă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel