Franța a deschis porțile iadului, spun islamiștii. Situație critică în Mali
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
mali
mali

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat, luni, că un oraș din centrul Mali nu a făcut față insurgenților islamiști din nord. Anunțul a venit la câteva ore după ce ministrul de Externe al Franței, Laurent Fabius, a spus că intervenția dramatică a țării sale a fost un succes în blocarea înaintării forțelor rebele spre sud, care ar fi putut avea "consecințe îngrozitoare".

În același timp, un lider islamist din Mali a spus că Franța "a deschis porțile iadului" pentru toți cetățenii săi și că operațiunea militară ar putea duce la o răzbunare. El a avertizat că vor ataca în inima Franței. Rebelii au arătat o postură sfidătoare luni. Au badjocorit forțele franceze pentru atacul "de la altitudine". Ei au spus că dacă sunt oameni să atace pe pământ, pentru că-i așteaptă "cu brațele deschise".

Ministrul de Externe al Franței a declarat, duminică seară, într-un interviu radio, că acum au "grijă" de bazele ultime folosite de islamiștii, care, anul trecut, au preluat controlul părții de nord a țării, după o lovitură armată în capitala Bamako. Durata operațiunii franceze este o chestiune de săptămâni, a declarat Laurent Fabius. El a făcut comparație cu operațiunea americanilor din Afghanistan. Câteva ore mai târziu, au apărut rapoartele despre un contraatac rebel la nord de Segou. A fost prima dovadă că insurgenții s-au regrupat după valul de lovituri aeriene franceze. Lupta s-a dat, în continuare, între forțele guvernamentale și rebeli, care înaintează spre sud, scrie New York Times.

Reuters a citat rezidenți și oficialii militari din Mali, care spun că islamiștii au contraatacat după ce s-au infiltrat peste noapte, în grupuri mici. Ministrul francez al Apărării a declarat că rebelii "au luat Diabaly- orășel mic la nord de Segou- după lupte grele pentru că rezistența armată din Mali nu le-a putut rezista".

Atacul aerian francez a început vineri pentru a opri înaintarea forțelor rebele spre sud. Aeronave franceze au atacat cu bombe și rachete, după ce islamiștii, care controlează deja partea de nord a Mali, au presat spre sud și au depășit satul Konna, linia de facto a controlului guvernamental.

Ministrul francez al Apărării a declarat luni, că situația evoluează favorabil, dar a recunoscut că lupta a continuat. El a spus că în vest, unde armatele islamiste sunt foarte bine pregatite, operțiunile sunt în curs de desfășurare.

Rebelii au luat cu asalt Mali după căderea colonelului Muammar el-Qaddafi, din Libia, în octombrie 2011.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel