Data publicării:
Situație aiuritoare în UE: Candidatul PPE este susținut de socialiști, dar repudiat de populari
Alegerile europarlamentare din 2014 au fost anunțate cu surle și trâmbițe drept unele care vor "democratiza" instituțiile europene. Fermierii și designerii din afișele de la metrou te îndemnau la vot, arătându-ți că ei vor alege conducerea Europei. După afișarea rezultatelor scrutinului din 25 mai, e posibil ca niciunul dintre cei șase reprezentanți ai familiilor europene să nu fie noul președinte al Comisiei Europene. Totul se reduce la jocurile de culise, iar bagheta de dirijor e la cancelarul Angela Merkel.
La întâlnire de marți de la Bruxelles, liderii europeni, l-au mandatat pe președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cu identificarea celui care va putea fi noul șef al CE și care poate strânge o majoritate în Parlamentul European.
Mai-marii adunați la Bruxelles au ignorat solicitarea făcută anterior de liderii grupurilor politice de a-i permite lui Jean-Claude Juncker, candidatul familiei populare care a obținut cele mai multe mandate în noul legislativ, PPE, să formeze o majoritate în Parlamentul European.
"Voi discuta cu liderii grupurilor și, desigur, voi vorbi cu Juncker", a spus Van Rompuy într-o declarație de presă susținută la finalul summit-ului.
Noile grupuri din PE și șefii acestora se vor cristaliza la mijlocul lunii iunie. Van Rompuy urmează să le prezinte liderilor UE rezultatul negocierilor la summit-ului din 26 - 27 iunie.
Citește și: Jocuri de culise pentru o mega-surpriză. Candidatul PPE, pe tușă
"Este comic că dl Juncker are sprijinul grupului S&D (socialisti - nr.) pentru a deschide negocieri, dar este blocat de propria sa familie politică în Consiliul European", a spus într-un comunicat Hannes Swoboda, liderul socialiștilor din PE.
Conservatorii David Cameron și Viktor Orban se opun public numirii luxemburghezului Juncker la președinția Comisiei Europene.
Deși l-a susținut să intre în această cursă din partea PPE, Angela Merkel are acum un discurs ambiguu și evită să-și declare ferm sprijinul pentru fostul responsabil cu finanțele zonei euro.
Președintele României, Traian Băsescu, a anunțat că Juncker are votul său în cadrul Consiliului European.
"În condițiile în care Consiliul European refuză să-și accepte responsabilitățile, facem apel la Jean-Claude Juncker să înceapă negocierile fără un mandat al Consiliului. 26 de milioane de șomeri și o economie în stagnare nu au timpul să urmeze ritmul de melc al Consiliului", a mai spus austriacul Swoboda.
Deși cei șase candidați la președinția Comisiei Europene au spus că numirea la conducerea CE a unei persoane din afara acestui grup, care nu reprezintă o familie politică, ar însemna "sfârșitul democrației", această variantă pare din ce în ce mai probabilă. Diplomați citați de EuroActiv spun că "indiferent cine va câștiga euroalegerile, favorita este Christine Lagarde", actualul director al Fondului Monetar Internațional. Alte nume vehiculate sunt Mario Monti, fostul premier al Italiei, și Enda Kenny, prim-ministrul irlandez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News