Data actualizării:
Data publicării:

Sistemul imunitar, întărit de interacţiunile sociale

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un studiu care analizează impactul relaţiilor sociale asupra longevităţii şi bunăstării a arătat că sistemul imunitar este corelat de situaţia socială a omului. 

Interacțiunile sociale contribuie la întărirea sistemului imunitar, în timp ce izolarea crește riscul de inflamații și infecții virale, potrivit unei analize care centralizează mai multe studii interdisciplinare care au avut ca subiect impactul relațiilor sociale asupra longevității și bunăstării.

Lydia Denworth, editor contributor al Scientific American și autoare a volumului "I Can Hear You Whisper: An Intimate Journey Through the Science of Sound and Language and Toxic Truth: A Scientist, A Doctor and the Battle Over Lead", demonstrează în articolul intitulat "Friendship" ("Prietenie") că izolarea socială este un factor de risc major pentru sănătate, scrie Mediafax. 

Lipsa relaţiilor sociale, asociată cu boli

 

Un articol publicat în 1988 în revista Science, de Jim House, profesor la Universitatea din Michigan, a făcut o analiză a mai multor studii în domeniu care a stabilit că "relațiile sociale sau mai degrabă lipsa relativă a acestora" rivalizează cu fumatul și obezitatea în ceea ce privește asocierea cu diverse boli și decesul.

În 2007, cercetătorii John Cacioppo și Steve Cole au descoperit că leucocitele se manifestă diferit în cazul persoanelor izolate social și al celor cu o viață socială bogată. La persoanele singuratice, genele care activează reacții inflamatoare erau exacerbate. În același timp, genele asociate cu reacțiile antivirale funcționau la limite inferioare.

Cole a arătat că singurătatea influențează corpul la nivel molecular făcându-l să se simtă "amenințat și nesigur".
În același timp, legăturile sociale par să întărească sistemul imunitar și să determine un răspuns mai eficace în fața amenințărilor de îmbolnăvire.

Concluziile sunt doar într-un stadiu inițial, multe date fiind obținute după studii efectuate pe grupuri mici fără a fi coroborate cu alte cercetări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel