Sistemul de irigaţii. Ministrul Agriculturii: Avem 48 de şantiere unde am înlocuit staţiile de pompare din dărâmături
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sistemul de irigaţii este prioritatea numărul unu din punct de vedere investiţional în Ministerul Agriculturii, iar noi am abordat toate judeţele şi sistemele care au fost abandonate de 30 şi ceva de ani, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.

'Avem la ora actuală aproape 200 kilometri de canal betonat, de canale care duc apa, sunt impermeabilizate. Avem 48 de şantiere unde am înlocuit staţiile de pompare din dărâmături, nu puteai practic să intri acolo. Acum staţiile parcă arată ca pensiunile, locuri curate, automatizate, cu reducere de curent, cu oameni în vârstă care au construit sistemele de irigaţii şi au revenit la locurile respective (...) Sistemul de irigaţii este prioritatea numărul 1 din punct de vedere investiţional în Ministerul Agriculturii. Am abordat toate judeţele şi există o hartă unde sunt sisteme unde se lucrează pur şi simplu şi unde se va lucra. Sunt sisteme care au fost abandonate de 30 şi ceva de ani de zile şi acum merge apa şi se irigă. Dacă acestea sunt laude, mă bucur că ele se găsesc în teren şi dacă se găsesc în teren, mă bucur că le avem noi ca români şi dacă le avem noi ca români, o să vedeţi şi ce producţii vom avea şi cum putem să le justificăm, în condiţiile în care muncim zi de zi şi facem ceea ce trebuie', a spus Petre Daea. El a menţionat că sistemul de irigaţii cu apă gratuită pe canale până la destinaţia de pompare a făcut 'minuni în România', în condiţiile în care fermierii mari sau mici s-au dotat şi au tehnologii şi folosesc sisteme de irigaţii pentru a face culturi.

De asemenea, Daea a precizat că începând de anul viitor vor demara lucrările şi la Canalul Siret-Bărăgăn, 'o lucrare excepţională pentru ţară', dar şi alte sisteme de irigaţii. 'Am luat Canalul Siret-Bărăgan de la Ministerul Apelor să-l aducem la Ministerul Agriculturii pentru a-l continua, pentru a continua această lucrare excepţională pentru ţară, iar de anul viitor, pe baza unui grafic stabilit şi a unei munci zilnice urmărite periodic şi făcut ceea ce trebuie să faci, vom intra la lucru pe Canalul Siret-Bărăgan. Ştiţi că o parte din el este folosit, până la kilometrul 5,7 la kilometrul 5,2 a fost o staţie de punere sub presiune care a fost inundată de noroi, 3 metri coloană de noroi, care a fost reabilitată şi pusă în funcţiune, iar pe 7 kilometri de canal se irigă. Nu s-a întâmplat acest lucru niciodată. Oare de ce? (...) Acelaşi lucru se întâmplă la Manoleasa şi la Stânca-Costeşti, iar peste câtva timp aici vom avea posibilitatea să vedeţi reabilitarea unor ziduri părăsite, a unor staţii, practic am inviat morţii în sistemul de irigaţii', a explicat Petre Daea. Ministrul a menţionat şi lucările de la Canalul Morilor din judeţul Arad, o lucrare care a fost făcută în anii 1830 şi care avea o funcţie triplă.

'Facem acest lucru şi la Arad, o lucrare începută în 1830, se numeşte Canalul Morilor. Are 94 de kilometri, o lucrare făcută cu lopata, cu târnăcopul, cu spatele practic, cu o deschidere de 7 metri, cu o adâncime de 3 metri şi cu partea de jos a canalului de 2 metri. Vă daţi seama într-un teren virgin câte milioane de metri cubi au fost săpate şi transportate cu braţele? Iar de 42 de ani pe acest canal nu s-a făcut nicio o lucrare de regularizare, ştiind că acest canal avea o funcţie triplă: funcţia de desecare, funcţia de irigare şi erau 13 mori de apă. La această dată se lucrează efectiv acolo, lucrarea este în plină desfăşurare şi anul acesta închidem. Staţia de la Păuliş, de la Arad, la fel, peste câteva săptămâni vom da drumul şi acolo, vom apăsa pe buton să dăm drumul la apă, să irigăm şi acolo. Aşa vom face în toată ţara, la toate obiectivele pe care ni le-am propus în Programul de Guvernare', a subliniat Daea. În plus, şeful de la Agricultură a adăugată că MADR se află în faza juridică de a extinde sistemul de irigaţii în România în aşa fel încât să trecem peste 3 milioane de hectare de teren care poate fi irigat în ţară şi 'prin asta o să puteţi vedea şi nivele de producţie'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel