Sistemul de învățământ din Grecia vs. România. Diferență majoră privind temele
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
La emisiunea „Departe de România" de pe DC News și Știridiaspora, realizată de Gabriel Nuță, invitata Nicoleta Ciobotar, o româncă stabilită în Creta în urmă cu 18 ani, a vorbit despre sistemul de învățământ din această țară și despre românii stabiliți acolo. 

Aceasta a dezvăluit că este foarte mulțumită de sistemul de învățământ grecesc deoarece este diferit de cel românesc, copiii sunt sfătuiți să se joace mai mult și nu există presiune asupra acestora. 

Cum sunt serviciile de școlarizare?

„Sistemul de învățământ este gratuit. Vorbim de clasa pregătitoare, clasele primare, gimnaziu, liceu, toate sunt gratuite și manualele sunt gratuite. Există anumite programe în care copiii pot merge în excursii sau pot face anumite activități extrașcolare. Unele se plătesc, altele sunt gratuite. Sunt foarte mulțumită de sistemul de învățământ. Eu  am plecat din învățământ, am terminat liceul pedagogic, m-am simțit foarte bine aici și copiii au fost foarte bine integrați. Ei vorbesc și limba greacă foarte bine.

Consider că este mult mai lejer sistemul de învățământ grecesc decât cel românesc. Nu se pune atât de multă presiune pe copil, nu există teme pentru vacanță, pentru nicio vacanță. Copiii se simt relaxați. Cadrele didactice au spus că elevul trebuie să se joace, nu trebuie să petreacă timp făcând exerciții suplimentare sau să le cumparăm culegere de probleme. Trebuie lăsați să se joace, asta este deviza lor. Se axează pe limbile străine și sunt mult mai practici la școală.”, a spus Nicoleta Ciobotar. 

Sunt multe naționalități care aleg să se mute în Creta?

„Sunt foarte multe naționalități. Predomină albanzeii, dar avem foarte mulți greci care au ales să se căsătorească cu femei din Estonia, Polonia, Rusia, Italia, Franța, Germania, chiar și China, avem și foarte multe românce căsătorite cu greci.”, a spus Nicoleta Ciobotar. 

Vin și români să se stabilească în Creta?

„Momentan sunt puțini români care s-au stabilit în Creta. Acum trei ani am avut o familie de români care a dorit să locuiască aici, dar din păcate în iarna respectivă a fost destul de frig, mult mai frig decât în ultimii 10 ani, și au spus că mai bine se întorc în România pentru că în Creta e mult mai frig.”, a spus Nicoleta Ciobotar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel