Data publicării:

Sistem de ultimă tehnologie la Aeroportul Brașov: Avionul știe singur cum să aterizeze. Roboții comunică singuri între ei / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Gabriel Davidescu, Director UTI Construction and Facility Management, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre sistemul tehnologic de ultimă generație de la Aeroportul Brașov. 

„Vorbim de capacitatea de a vedea pe timp de noapte, sunt camere cu capabilități de infraroșu, capabilități termale. Vorbim de imagine optică, nu e imagine radar. Este un sistem vizual, nu este un sistem radar.”, a spus Gabriel Davidescu.

„Deci aveți sistemul optic înalt avansat.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Imaginat-vă că un controlor de trafic care stă într-un turn clasic, nu neapărat noaptea, dar când avem vizibilitate redusă, ei nu văd pe geam aproape nimic. Cu intermediul camerelor pe care le au instalate, controlorii de trafic aerian de la Arad văd aeronava.”, a spus Gabriel Davidescu.

„Cum văd prin ceață?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Cu ajutorul tehnologiei de infraroșu și de termală. La Brașov am montat sistemele de aterizare de precizie, sistemele ILS, și sistemele de aterizare de neprecizie, sistemul DVOR. Pentru acestea l-am avut partener pe Thales, un nume mare în acest domeniu.”, a spus Gabriel Davidescu. 

„Un proiect de asemenea anvergură nu s-a mai făcut în România. Deci aveți sisteme de aterizare automată.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Sistemele instrumentare de aterizare care sunt sisteme Thales – ILS și DVOR sunt de la Thales. ILS-ul de la Brașov a fost instalat ca un ILS de categoria a III-a care este cea mai înaltă performanță. Montajul sistemelor ILS a fost finalizat în luna decembrie și în jurul datei de 15 decembrie, Autoritatea Aeronautică a făcut verificarea din zbor. În data de 16 noi am primit confirmarea că, din punct de vedere tehnic, sistemele instalate sunt Categoria 3.”, a spus Gabriel Davidescu.

„Avionul știe singur cum să aterizeze, dacă vă vine să credeți, bazându-se pe tehnologia lui din aviație, conectată cu sistemele de la sol, roboții comunică singuri între ei.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Sistemele ILS îi corectează direcția și panta de aterizare și îl aduc la punctul țintă, pe pilot automat.”, a spus Gabriel Davidescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel