Data publicării:
Premieră în România. Sistem de izolare seismică, instalat la Muzeul Antipa
Sistemul de izolare seismică japonez a fost instalat în România, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Sistemul de izolare seismică japonez instalat, în premieră în România şi în Europa, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a fost prezentat, marţi, de directorul muzeului, dr. Luis Ovidiu Popa, şi de Takanori Sato, doctor în inginerie şi arhitect, preşedintele Ideal Brain Co. Ltd., compania care a realizat dispozitivul.
Invenţia a fost adusă pentru unul dintre cele mai preţioase specimene din patrimoniul naţional, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriaşul de peste patru metri înălţime şi aproape tot atât lungime, care poate fi admirat la intrarea în holul central al muzeului.
"Sistemul montat la Muzeul Antipa este de protecţie a unor piese de patrimoniu. Este o tehnologie japoneză inovativă, foarte subţire şi foarte puţin vizibilă, care nu influenţeze modul de expunere. Noi, împreună cu partenerii noştri japonezi, am implementat-o aici, pentru prima dată în Europa. Este un proiect pilot la nivel european. Practic, oricine din Europa ar dori să implementeze ceva similar poate veni aici să vadă cum funcţionează", a declarat Luis Ovidiu Popa.
"O acoperire specială"
El a precizat că dispozitivul constă în "plăci metalice cu un profil special şi cu o acoperire specială, care fac ca în momentul unor cutremure cu magnitudine suficient de mare, piesele protejate să se mişte independent de sol. Piesele rămân oarecum imobile, în timp ce solul de sub ele se mişcă". Directorul muzeului a precizat că ideea montării sistemului a apărut în urmă cu un an, la întâlnirea "Museums meet museums", organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
"Acolo am văzut pentru prima dată prezentată această tehnologie, am început să discutăm cu partenerii japonezi, au văzut muzeul, au fost de acord că este un muzeu foarte vizibil şi care ar avea sens să fie organizat ca un proiect pilot la nivel european", a explicat el.
Takanori Sato, preşedintele Ideal Brain Co. Ltd., a declarat că a venit special din Japonia pentru a superviza instalarea sistemului în România.
"Izolare totală în cazul seismelor"
"Am venit din Japonia pentru a superviza instalarea, pentru prima dată în Europa, a acestui dispozitiv. Compania noastră a inventat acest sistem, care asigură o izolare totală în cazul seismelor. Grosimea lui este de doar trei milimetri. Nu are nicio limitare fizică pentru mişcare şi are un mare avantaj în faţa altor dispozitive, care au unele limitări, în funcţie de înălţime", a afirmat Takanori Sato.
El a precizat că "Solator" este cea mai subţire tehnologie antiseism disponibilă în lume iar în Japonia este folosită atât pentru protejarea colecţiilor de artă, a obiectelor de patrimoniu naţional, cât şi în sectorul IT pentru spaţiile de stocare. Oficialul japonez a mai spus că dispozitivul poate fi folosit şi în spitale. Directorul Muzeului Antipa, dr. Luis Ovidiu Popa, a mai precizat că la primul etaj al muzeului a fost instalată o miniatură a tehnologiei japoneze de prevenire a cutremurelor şi i-a invitat pe toţi vizitatorii muzeului să o testeze.
Tehnologia dezvoltată de Ideal Brain Co., Ltd. a primit Gold Award la Good Design Award, 2016, şi se bazează pe un principiu nou şi inovator, care implică două plăci extrem de subţiri, de doar trei milimetri fiecare. În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4, sistemul se activează şi izolează în mod complet obiectul de mişcarea solului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News