Sistem de inteligenţă artificială, eficient în descoperirea cancerului. Mai bun decât radiologii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Un sistem bazat pe inteligenţa artificială, dezvoltat de Google Health, s-a dovedit a fi mai eficient în depistarea cancerului mamar, pe baza mamografiilor, decât specialiştii în radiologie, au raportat cercetătorii din Marea Britanie şi SUA, potrivit The Guardian.

Software-ul s-a dovedit a fi mai eficient în detectarea tumorilor canceroase pe care specialiştii în radiologie nu le-au remarcat pe mamografii, ignorând elemente pe care oamenii le-au semnalat în mod fals ca posibile cancere.

Dacă programul îşi va dovedi eficienţa şi în urma testelor clinice, acesta ar putea îmbunătăţi screening-ul pentru cancerul mamar şi uşura munca medicilor, mai ales în zonele unde nu există suficienţi specialişti în radiologie.

"Este o dovadă extraordinară a modului în care aceste tehnologii pot îmbunătăţi expertul uman", a spus Dominic King, şeful Google Health pe Marea Britanie.

"Sistemul bazat pe inteligenţă artificială spune 'cred că ar putea fi o problemă aici, vrei să verifici'?", a explicat acesta.

Statistici îngrijorătoare în ceea ce priveşte cancerul mamar 

Aproximativ una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar în timpul vieţii. În Marea Britanie, prin programele de screening sunt detectate anual peste 18.000 de cazuri, dar multe tumori rămân nedepistate. Multe sunt cazuri de rezultate fals pozitive, iar aceste femei sunt supuse apoi unor biopsii invazive şi trec prin perioade mari de stres.

Cum lucrează programul 

Programul Google analizează mamografiile în trei moduri, combinând rezultatele pentru a genera un scor de risc general. Pentru "antrenarea" programului, dezvoltatorii au folosit mamografii efectuate pe peste 76.000 de femei din Marea Britanie şi mai mult de 15.000 din SUA. Apoi, acelaşi program a evaluat aproape 30.000 de noi mamografii efectuate în cele două ţări unor femei care fie au fost diagnosticate cu cancer în urma biopsiei, fie nu au avut simptome ale bolii în anul următor mamografiei iniţiale, scrie Mediafax. 

În SUA, femeilor li se recomandă ecografii mamare/ mamografii o dată la un an sau doi, iar imaginile sunt analizate de un radiolog.

Comparativ cu radiologii americani, programul a generat cu 5,7% mai puţine rezultate fals pozitive şi cu 9,4% fals negative.

În Marea Britanie, femeilor li se recomandă screening-ul o dată la trei ani, dar mamografiile sunt analizate de doi radiologi, şi, câteodată, de un al treilea, în cazul unor diferende.

Programul Google s-a dovedit a fi doar cu puţin mai eficient decât sistemul din Marea Britanie, generând cu 1,2% mai puţine rezultate fals pozitive şi cu 2,7% fals negative.

Potrivit The Guardian, programul poate îmbunătăţi semnificativ screening-ul pentru cancer mamar în SUA şi menţine acelaşi nivel în Marea Britanie, putând asista sau înlocui al doilea radiolog.

Noul software dezvoltat de Google Health a fost prezentat într-un studiu publicat miercuri în revista Nature.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel