Siropuri de tuse contaminate. Este alertă după ce 195 de copii au murit. Majoritatea au sub 5 ani
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Siropuri de tuse contaminate. Este alertă după ce 195 de copii au murit. Majoritatea au sub 5 ani / Foto: Pixabay, de Original_Frank
Siropuri de tuse contaminate. Este alertă după ce 195 de copii au murit. Majoritatea au sub 5 ani / Foto: Pixabay, de Original_Frank
195 de copii au murit într-o țară, după ce au băut siropuri de tuse contaminate.

Indonezia a declarat luni că numărul deceselor copiilor din cauza insuficienței renale sau a leziunilor legate de substanțele nocive găsite în siropurile de tuse a crescut la 195, scrie ndtv.com. Țara din Asia de Sud-Est a înregistrat o creștere a cazurilor de leziune renală acută începând cu luna august, ceea ce a determinat o anchetă și interzicerea ulterioară a tuturor vânzărilor de medicamente lichide.

Peste 320 de cazuri de leziune renală acută au fost înregistrate în provincii din întreaga țară și 27 de pacienți sunt încă internați în spital, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Mohammad Syahril, într-o conferință de presă. Majoritatea copiilor afectați au sub cinci ani. Noul număr de decese a crescut de la 133 de decese confirmate pe 21 octombrie.

S-a găsit un antidot



Testele au constatat că majoritatea deceselor au fost cauzate de siropuri care conţin cantităţi excesive de etilen glicol şi dietilen glicol, doi compuşi utilizaţi în produse industriale, cum ar fi antigelul, a spus Syahril.

Autoritățile au importat de atunci un antidot pentru AKI, cu 246 de fiole obținute până acum, majoritatea donate de Singapore și Australia, iar medicamentul a dat rezultate semnificative, a spus ministerul Sănătății.

Agenția națională pentru alimente și medicamente din Indonezia a numit luna trecută cinci siropuri care conțineau niveluri periculoase de substanțe nocive și a ordonat ca produsele să fie scoase de pe piață și distruse. Poliția a demarat o anchetă asupra a trei companii farmaceutice locale, iar două dintre ele și-au pierdut temporar licența de a produce medicamente de tip sirop.

În Africa de Vest, Gambia a raportat luna trecută 70 de decese la copii suspectate a fi cauzate de siropuri de tuse importate. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a găsit o "cantitate inacceptabilă" de dietilen glicol și etilenglicol în patru siropuri de tuse fabricate în India și a avertizat că acestea ar putea fi legate de decesele din mica națiune africană.

India a oprit producţia la o fabrică a companiei Maiden Pharmaceuticals

Autorităţile din India au oprit producţia la o fabrică a companiei Maiden Pharmaceuticals, după raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în care se preciza că mai multe zeci de copii din Gambia au murit după ce au primit siropuri pentru răceală şi tuse produse de această companie farmaceutică, transmite Agerpres, citând Reuters.

Ministrul sănătăţii din statul indian Haryana, Anil Vij, a precizat că autorităţile au inspectat unitatea de producţie Maiden Pharmaceuticals din apropiere de oraşul Sonepat, din acest stat, şi au identificat 12 încălcări ale bunelor practici. În urma acestei inspecţii a fost oprită întreaga producţie de medicamente de la această fabrică.

Totul s-a întâmplat după ce OMS a emis o alertă şi a recomandat retragerea de pe piaţă a patru siropuri pentru răceală şi tuse produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals. Conform OMS, analizele de laborator pentru patru produse Maiden Pharmaceuticals - Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold - conţineau niveluri "inacceptabile" de dietilen glicol şi etilen glicol, substanţe care pot fi toxice şi pot conduce la afecţiuni renale acute.

Acesta este unul dintre cele mai grave incidente în care sunt implicate medicamente produse în India, ţară considerată "farmacia planetei".


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel