Data publicării:

Sinodul Mitropolitan Cluj, reacție după decizia CCR privind religia în școli

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Decizia luată miercuri de către judecătorii Curții Constituționale a României, potrivit căreia la ora de religie predată în școli vor participa doar elevii ai căror părinți au cerut în scris acest lucru, este apreciată de Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului drept "o mare nedreptate", reprezentând, totodată, "un regres" faţă de Legea educaţiei.  

"Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului îşi exprimă îngrijorarea faţă de campaniile tot mai agresive la care sunt supuşi copiii şi tinerii care învaţă în şcolile din ţara noastră, prin faptul că, în numele unei aşa zise libertăţi de gândire şi de conştiinţă şi a unei promovări a toleranţei şi a drepturilor fiinţei umane, reprezentanţi ai societăţii civile cer tot mai insistent eliminarea obligativităţii predării religiei în şcolile publice. Recenta hotărâre a CC, de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie, reprezintă un regres faţă de actuala Lege a învăţământului. Acest act este o mare nedreptate făcută tocmai copiilor şi tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul că aruncă în derizoriu şi relativ preocuparea faţă de educaţia lor morală", se arată într-un comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, scrie Mediafax.

RELIGIA NU MAI ESTE OBLIGATORIE în școli. Decizie CCR

Potrivit acestora, o asemenea decizie, privită simbolic, "împietează libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din decembrie 1989 şi al cărei semn vizibil în spaţiul public este ora de religie".

"Se ştie că şcolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament şi că singurele autorităţi capabile să le stăvilească sunt familia, şcoala şi Biserica. În acest context, religiei îi revine rolul principal de a-i învăţa pe copii şi pe tineri binele, să fie toleranţi şi să aibă discernământ, oferindu-le repere fără de care aceştia riscă să se sufoce în faţa acestor asalturi ale răului", se mai arată în documentul citat.

Profesorii de religie, angajați doar după binecuvântarea chiriarhului

Deocamdată, legat de acest subiect, Patriarhia Române nu a oferit nicio reacţie oficială.

CCR a decis, miercuri, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Așadar, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel