Sindicatele cer creşterea CAS. Ai da 2% din salariu ca să nu mai plăteşti şpagă în spital?
Sindicatele din Sănătate cer creşterea CAS cu 2 la sută pentru a completa deficitul de finanţare care există în acest moment în sistemul medical. În acest moment asigurările reprezintă 10,7% din venit, iar în urma majorării CAS fiecare salariat ar fi nevoit să plătească cu 0,65% mai mult. Măsura ar putea creşte salariile angajaţilor din Sănătate şi totodată ar putea opri exodul medicilor care aleg să lucreze în străinătate, consideră sindicaliştii. La nivel practic, pacienţii ar putea avea de câştigat pentru că eliminarea principiului "Sănătatea este gratuită", ar putea descuraja şpaga care se dă la medici.
"Înseamnă una din măsurile necesare pentru creșterea finanțării sistemului, alături de transferarea pachetului de servicii sociale către stat, creșterea bazei de contribuție (în prezent, pentru sănătatea a cca. 20 milioane de cetățeni, contribuie doar cca. 6,9 milioane de români) și creșterea contribuției asigurărilor private la finanțarea sistemului (în special prin asigurările complementare)", susţine Rotilă Viorel, preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".
Creşterea contribuţiei la CAS ar conduce la o autonomie în sistemul de asigurări, iar corectarea deficitului s-ar putea face cu ajutorul acestor bani, fără a mai depinde de finanţarea de la stat.
Finanţarea cu ajutorul cetăţenilor presupune şi o altă tehnică de managament. Banii trebuie directionaţi către dotarea spitalelor cu aparatură şi tratamente adecvate. Pacientul va evita să mai lase o şpagă la medic pentru că deja şi-a plătit contribuţia. Pe termen lung, un pacient obişnuit, ar avea de câştigat pentru că banii cheltuiţi prin spitale s-ar regăsi în CAS. "Înseamnă renunțarea la iluzia că astfel salariații câștigă mai mult, toate câștigurile ce rezultă din cei 0,65% - 1,65% fiind repede pierdute pe cheltuielile private pentru sănătate, reprezentate de sumele mult mai mari pe care trebuie să le plătească în momentul în care ei sau membrii lor de familie ajung pacienți", a mai spus Rotilă.
Propunerea nu este una nouă. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, susţine că liberalii doresc eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate şi introducerea unei taxe de solidaritate de 3-5% şi a asigurărilor private.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News