Sindicaliștii din sănătate protestează astăzi la Guvern, Președinție și Parlament
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Proteste contra obiectivelor de mediu - 2030. Fermierii olandezi au luat cu asalt Parlamentul
Proteste contra obiectivelor de mediu - 2030. Fermierii olandezi au luat cu asalt Parlamentul
Un protest al sindicaliştilor din sănătate are loc astăzi, în Piaţa Victoriei, începând cu ora 10.30. De la 12.30, mitingul se mută la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului. Simultan, vor fi manifestări de susţinere în spitalele din ţară.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR) organizează marţi acţiuni de protest în faţa sediilor Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului, simultan cu manifestări de susţinere în spitalele din ţară, solicitând acordarea drepturilor legale ale angajaţilor din sănătate, se menţionează într-un comunicat remis de organizaţia sindicală.

"În cadrul acestei acţiuni vom 'colinda' instituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, rostindu-le 'Pluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătate' şi urându-le înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate. 'Colindul' va fi susţinut de toate categoriile de lucrători din sănătate, 'urăturile' acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din ţară", se precizează în comunicat.

Acţiunea de protest, intitulată Mitingul naţional al lucrătorilor din sănătate, va începe la orele 10:30 în Piaţa Victoriei, iar de la orele 12:30 se va muta la Palatul Cotroceni şi ulterior la Palatul Parlamentului.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România anunţă că a decis să apeleze şi la acţiuni de protest în spitale simultan cu cele din stradă deoarece modalitatea în care au fost stabilite interdicţiile actuale împotriva pandemiei vizează restricţionarea dreptului de a protesta, guvernanţii utilizând în acest caz măsurile de protecţie împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-şi promova interesele.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate

Revendicările sindicaliştilor din sănătate sunt: acordare drepturilor salariale legitime - plata salariului de bază la nivelul prevăzut de Legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA), dar şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază; recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate; renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector, conform Agerpres.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" subliniază că secţiunea sănătăţii din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligaţiilor exprese ale Comisiei Europene de elaborare a PNRR cu consultarea partenerilor sociali.

Prin urmare, organizaţia sindicală solicită introducerea în PNRR a următoarelor strategii şi proceduri prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector: instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate; constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate; realizarea metodologiei privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal; elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală; elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie; metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale; elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru; elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase; elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture; elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România este organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariaţi din acest sector.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel