Simulări măsuri fiscale. Decizia lui Tudose
Mihai Tudose a cerut realizarea unor "simulări" în privinţa eventualelor măsuri fiscale care ar putea fi introduse, inclusiv în privinţa impozitului pe cifra de afaceri, a taxei pe solidaritate şi a celei privind produsele care pot afecta sănătatea, au declarat luni, pentru Agerpres, surse guvernamentale.
Conform acestora, şeful Executivului consideră că este nevoie de "disciplină financiară", fapt pentru care ar urma să fie implementate mai multe măsuri fiscale, după ce vor fi finalizate "simulările" care au fost deja demarate. Premierul îşi doreşte ca simulările să fie finalizate "mai repede" de această toamnă, au precizat aceleaşi surse.
Una dintre măsurile fiscale avute în vedere este o eventuală introducere a unui impozit pe cifra de afaceri. În acest caz ar putea fi vorba despre o taxare "pe tot ce înseamnă cifra de afaceri cu nişte praguri sau pe anumite tipuri de activităţi", au spus sursele citate.
Şi în cazul introducerii unei eventuale taxe de solidaritate se fac diverse simulări. Potrivit surselor amintite, nu există riscul unei ruperi a alianţei PSD-ALDE din cauza acestei taxe. "Ca să iasă guvernarea trebuie să facem ceva în ţară pentru această disciplină financiară", au mai spus sursele.
În ceea ce priveşte taxarea produselor nesănătoase nu sunt excluse taxe mai mari pe băutură şi ţigări, nefiind însă vorba şi despre introducerea unei "taxe pe zahăr". Simulări sunt realizate şi în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a pensiilor, în condiţiile în care, susţin sursele amintite, şeful Executivului ar considera că "nu este normal" să ieşi la pensie cu "120% din salariu".
În ceea ce priveşte o eventuală amnistie fiscală pentru creşterea veniturilor la buget, şeful Guvernului a cerut Ministerului Finanţelor şi ANAF "să creioneze toate variantele posibile pentru a intra într-un gen de normalitate". Dacă Ministerul Finanţelor şi ANAF "vor argumenta" necesitatea unei amnistii fiscale, atunci Tudose o va aduce în dezbatere publică, au mai spus sursele citate.
Chiar şi dacă vor fi aplicate aceste măsuri pentru "disciplina fiscală", deficitul va rămâne la "sub 3% cu orice preţ".
[citeste si]
Un alt proiect important al Guvernului Tudose este Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). În acest caz, Guvernul a stabilit, vineri, că Ministerul Finanţelor este instituţia prin care statul îşi va exercita autoritatea în FSDI, având în vedere că fondul este "un instrument financiar", au precizat sursele.
Pe de altă parte, potrivit acestora, prima rectificare bugetară din 2017 ar urma să fie realizată în această lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News