Data publicării:
Simptomul banal care trece neobservat și care ar putea indica un nivel ridicat de zahăr în sânge
Orele de lucru, echilibrul între viața profesională și cea familială și îngrijirea casnică duc la apariția unei stări permanente de oboseală, care totuși ar putea ascunde un dezechilibru în organism, legat de nivelurile de glucoză, ceea ce ar trebui să ne alerteze.
Ritmul frenetic actual al vieții ne duce într-o stare aproape constantă de oboseală: nu reușim să respectăm termenele limită la locul de muncă, dormim prost, acumulăm stres, iar consecințele fizice apar treptat. La început, aceasta poate fi atribuită unei situații profesionale sau personale, dar dacă oboseala persistă în timp, poate ascunde o creștere considerabilă a zahărului din sânge cu riscul de a fi una dintre cele mai prevalente afecțiuni: diabetul de tip 2.
Oboseala, senzația de oboseală excesivă care nu se limitează la un moment punctual în care se pot identifica posibile cauze, este identificată ca unul dintre simptomele care ar putea indica niveluri ridicate de zahăr în sânge. Explicația biologică este că acest exces de glucoză afectează capacitatea organismului de a o utiliza ca sursă de energie. Contrar mitului care corelează pozitiv zahărul cu energia, știința confirmă că această asociere este contraproductivă.
Această oboseală poate fi, de asemenea, legată de alte simptome cu care, la început, este dificil să identificăm nivelurile ridicate de zahăr. Este cazul creșterii frecvenței urinării, deshidratării sau a vederii încețoșate. Odată cu apariția urinării frecvente, deshidratarea și oboseala se accentuează.
În concluzie, acestea sunt câteva simptome legate de diabetul de tip 2, cel mai frecvent întâlnit în rândul populației adulte, care pot apărea treptat în timp, făcând dificilă diagnosticarea bolii. Ca urmare, sănătatea persoanei afectate este pusă în pericol din cauza amenințărilor cu care se poate confrunta, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale.
Se pot controla nivelurile de zahăr?
În ceea ce privește nivelurile ridicate de zahăr din sânge, și mai precis incidența diabetului de tip 2, intervin diverși factori, așa cum subliniază Societatea Spaniolă de Diabet (SED). Factori socio-economici, demografici, de mediu și genetici care au dus la creșterea prevalenței la nivel internațional mai rapid în țările cu venituri reduse și medii, așa cum indică Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Cu toate acestea, există măsuri la îndemâna populației pentru a preveni și controla nivelul glucozei, care sunt legate de stilul de viață:
- Exercițiu fizic: exercițiu moderat de aproximativ 30 de minute zilnic, așa cum recomandă OMS.
- Alimentație sănătoasă pentru inimă: zahărul, grăsimile saturate și sarea sunt elemente de evitat în dietă pe cât posibil.
- Atingerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
- Renunțarea la fumat, potrivit 20minutos.es.
VEZI ȘI: La ce riscuri te supui dacă ții post intermitent, potrivit ultimelor studii https://www.dcnews.ro/la-ce-riscuri-te-supui-daca-tii-post-intermitent-potrivit-ultimelor-studii_953323.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News