Simonis (PSD), atac la PNL: S-au înţeles să desfiinţeze Comisia de Cod electoral
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat joi că parlamentarii PNL, cu sprijinul PMP, ALDE şi USR, şi-au dorit joi desfiinţarea Comisiei de Cod electoral, dar nu a existat un vot în acest sens.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat joi că parlamentarii PNL, cu sprijinul PMP, ALDE şi USR, şi-au dorit joi desfiinţarea Comisiei de Cod electoral, dar nu a existat un vot în acest sens. El a explicat că, prin acest 'joc', PNL şi-ar fi dorit ca angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, făcută miercuri, să nu aibă vreun motiv să fie contestată la Curtea Constituţională, existând pe circuitul parlamentar mai multe iniţiative de modificare a legislaţiei electorale.
'A fost o şedinţă extrem de interesantă. Ieri după-amiază am primit o convocare la această Comisie de modificare a legislaţiei electorale care este sesizată cu vreo 40 de proiecte, iniţiative legislative care au ca scop modificarea legislaţiei electorale. Toţi reprezentanţii PSD de la Cameră şi de la Senat au participat la dezbateri. Am constatat că PMP, USR, ALDE şi PNL s-au înţeles pentru a înceta activitatea acestei comisii. Motivul nu poate fi decât acela că îşi doresc ca asumarea răspunderii făcută ieri să nu aibă vreun motiv pentru a fi contestată la Curtea Constituţională, existând pe circuitul parlamentar aceste iniţiative, exact în sensul în care Guvernul şi-a angajat răspunderea ieri.' a spus Simonis.
'Bineînţeles că dânşii nu înţeleg Regulamentul şi nu conştientizează faptul că, dacă această comisie s-ar fi desfiinţat, ceea ce n-a fost cazul, toate proiectele, iniţiativele ar fi fost de trimise la altă comisie - juridică, administraţie şamd', a afirmat Simonis la finalul şedinţei Comisiei de Cod electoral. Potrivit lui Simonis, 'este extrem de interesant jocul pe care l-a făcut puterea'.
'În principal, nimeni din arcul majorităţii nu a dorit să lucreze astăzi. Noi am propus chiar o ordine de zi, să începem să dezbatem aceste proiecte care stau de ani de zile prin sertare. Astăzi am avut ocazia să începem dezbaterea pe ele. Nu s-a dorit acest lucru. Această comisie nu are activitate pentru că preşedintele care face parte din arcul puterii nu a convocat-o niciodată, în ultimele luni. Nu se poate face o adresă către Bpr pentru că nu a existat un vot în acest sens în Comisie şi s-a constatat faptul că nu se doreşte să se lucreze, deşi cei 10 parlamentari PSD din comisie şi-ar fi dorit ca astăzi să intrăm pe fond, să dezbatem în funcţie de iniţiativele prioritare. (...) Nu există posibilitatea să se intre la vot pe acele proiecte, pentru că nu s-a vrut. Astăzi am fi avut ocazia să dezbatem aceste iniţiative. Nu s-a întâmplat aşa', a adăugat Simonis.
El a mai explicat că această comisie a fost constituită pentru şase luni, din 19 iunie până în 19 decembrie 2019, iar în 16 decembrie s-a votat cu o majoritate largă prelungirea cu trei luni a activităţii acesteia.
'Deci nu e nicio încălcare a Regulamentului. Dânşii când nu mai au argumente invocă Regulamentul. (...) România nu mai vorbeşte despre privatizarea sistemului de sănătate, despre neacordarea alocaţiilor, despre nemărirea pensiilor, ci vorbeşte numai de alegeri anticipate, pentru că aşa vrea Guvernul Orban şi preşedintele României. Cred că ar trebui să ne preocupăm şi de ceea ce vor românii, nu numai de ceea ce vrea puterea actuală, care stă mai bine în sondaje astăzi şi care poate mâine va sta mai rău şi s-ar putea să-şi dorească alţii alegeri anticipate şi o să facem din trei în trei luni alegeri anticipate sau modificarea legislaţiei electorale, în funcţie de interesele de moment, a arătat el, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News