Urmele de Roxadustat, în urma contaminării unui supliment alimentar. Simona Halep spune că probele i-au fost respinse și se lovește de amânări: Cât mai trebuie să aștept?
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 28 apr 2023, 13:36
WhatsApp
Simona Halep/ Agerpres
Simona Halep/ Agerpres
Simona Halep a vorbit despre prezența Roxadustatului în organismul său, fapt ce i-a atras suspendarea. 

Simona Halep, fostă număr 1 mondial în tenisul feminin, suspendată din octombrie anul trecut, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanţă interzisă, a explicat într-un interviu acordat joi platformei Tennis Majors că a fost victima unei "contaminări a unuia dintre suplimentele sale alimentare", conform AFP.

Mai mulţi experţi, mandataţi de jucătoarea în vârstă de 31 de ani, "au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu", conform Simonei.

Amintim că Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis, a anunţat pe Instagram pe 21 octombrie 2022, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la Roxadustat, o substanţă interzisă clasificată ca Eritropoietină (EPO) în regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Simona Halep, câştigătoarea a două titluri de Mare Şlem, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP) de către Agenţia Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) şi riscă până la patru ani de suspendare. Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, acolo unde românca a fost învinsă în primul tur de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4, notează Rador. 

"Nu am consumat niciodată, în mod conştient, nici cel mai mic produs interzis", a răspuns Halep la întrebarea dacă a luat Roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii şi este utilizată în general în tratamentul anemiei legate de bolile de rinichi.

Simona Halep este prima jucătoare de top depistată pozitiv la un control antidoping de la suspendarea răsunătoare a Mariei Şarapova în 2016.

"Nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi implicată într-o asemenea poveste", a continuat, joi, Halep, care a afirmat că se simte "bine" pentru că ştie că este "curată".

Referitor la expertiza efectuată, românca a adăugat că Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) i-a respins probele și a cerut astfel să fie audiată de o "instanţă independentă" dar mai multe audieri au fost amânate sau anulate de ITF si, de asemenea, a fost respinsă o cerere de ridicare a suspendării provizorii.

Dacă o nouă audiere ar putea avea loc "pe 28 mai", Simona Halep şi-a exprimat nerăbdarea: "Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aştept?", a întrebat ea. Pe perioada suspendării provizorii, românca nu poate participa la niciun turneu. Cu toate acestea, ea a spus că vrea în continuare să joace şi că se simte "la fel de puternică ca înainte, dacă nu mai puternică". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?