Siminocul vindecă ficatul şi rinichii
Înfloreşte din iunie, de la începutul verii, şi până înspre mijlocul toamnei. Substanţele amare din compoziţie, ca şi flavonoidele, fac din siminoc o plantă de neocolit în tratamentele naturiste.
Siminocul este o plantă ierboasă frumoasă, cu flori rezistente şi galbene ca soarele, cunoscută în popor sub diferite denumiri: cireşar, flori de paie, iarba flocoasă, imortele, mărgica, ochişori sau siminic.
Numit ştiinţific Helichrysum arenarium, siminocul se foloseşte în tratarea unor boli ale aparatului digestiv, rezultate excelente constatându-se în hepatită, insuficienţă hepatică, dischinezie biliară, inflamaţii ale vezicii biliare, colecistite cornice, hipoaciditate gastrică, tulburări digestive, helmintiaza. De asemenea, ajută în ameliorarea durerilor reumatice şi artritice, în caz de gută şi tulburări metabolice.
Infuzia se prepară din 30 grame flori uscate la un litru de apă clocotită. Se infuzează zece minute, se filtrează printr-o strecurătoare cât mai fină şi se bea câte o cană, de două, trei ori pe zi.
În medicina populară, florile de siminoc se fierbeau în rachiu. Această băutură se administra intern pentru stimularea secreţiei gastrice, combaterea paraziţilor intestinali şi în diferite boli, precum gălbinare, gută sau reumatism. Trebuie spus că siminocul nu are contraindicaţii şi nu interacţionează cu medicamentele.
Citeşte şi: Usturoi negru. Efecte miraculoase asupra sănătăţii
Infuzia de siminoc creşte secreţia biliară şi de suc gastric, scade colesterolul, diminuează spasmele create de bila leneşă. Siminocul este, de asemenea, un bun diuretic, la nivelul aparatului urinar tratând retenţia de apă. După patru, cinci zile de folosire a infuziei, se constată creşterea presiunii sanguine şi o îmbunătăţire a stării generale a organismului.
Ca remediu pentru rinichi, se prepară o fiertură dintr-un sfert de litru de lapte în care se pune o linguriţă de plantă. Amestecul se fierbe cinci minute după care se strecoară. Se pot bea două căni pe zi. Are efect diuretic şi ajuta chiar şi la eliminarea nisipului format la rinichi.
Datorită proprietăţilor sale antialergice, antiinflamatorii şi astringente, siminocul se foloseşte şi pentru îngrijirea pielii, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte şi curăţând pielea în profunzime. Sub formă de comprese cu infuzie, preparată mai concentrat, dintr-o lingură de plantă la o cană de apă, siminocul ajută la vindecarea cicatricelor şi în tratamentul acneei, a dermatitelor şi furunculelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News