• Simina Tănăsescu, jurământ. Chirieac: Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva
Fosta consilieră prezidențială Simina Tănăsescu a depus la Cotroceni jurământul pentru preluarea funcției de judecător constituțional.
Simina Tănăsescu a fost nominalizată la Curtea Constituțională din partea președintelui Klaus Iohannis, iar marți, 11 iunie 2019, a avut loc ceremonia de învestitură. Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut câteva precizări referitoare la această situație:
”Doamna Simina Tănăsescu se bucură de tot sprijinul actualului președinte al României. În legătură cu faptul că Administrația Prezidențială nu trebuia să fie pătată, a ieșit doar doamna Tănăsescu - altminteri un jurist de forță, autentic - iar acum este bună pentru Curtea Constituțională. Nu este pentru prima dată când s-ar întâmpla așa ceva în România. Vă readuc aminte că Laura Codruța Kovesi, procurorul șef DNA a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, la recomandarea ministrului Justiției, pentru încălcarea Constituției! Dar încălcarea Constituției din România nu o împiedică pe doamna Kovesi să devină primul procuror general european, cu sprijinul Parlamentului European. Fiindcă, nu? A fost revocată de președintele Iohannis pentru încălcarea Constituției”, a explicat Chirieac, marți după amiaza, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
”Este important pentru NOI”
Doamna Tănăsescu este numită la Curtea Constituțională după nenumărate înfrângeri ale președinției la CCR, înaintate chiar cu girul acesteia. Miza exprimată de președinte, la ceremonia de învestitură, este dată de declarația președintelui: ”Să aveți succes în funcție, este important pentru noi”.
”Noi înseamnă toți oamenii președintelui. Din toate structurile. Și cred că Înălțimea sa, președintele României, spune că s-au făcut presiuni inimaginabile asupra CCR. Cei care au făcut presiuni de ce nu sunt la pușcărie? Ce înseamnă au fost presiuni? În ce sens? Sigur, presa vorbește, dar presa e liberă. Sper că președintele nu se referă la ceea ce scrie presa. Că prima calitate a unei democrații este presa liberă. Deci, cine a făcut presiuni? Primul ministru, șefii Parlamentului, șefii de partid... cine? Cei care au făcut presiuni, după cum spune președintele, oamenii aceia trebuie să răspundă”, a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea ”Obiectiv”.
Demisie după o dispută cu judecătorul pe care îl înlocuiește
Simina Tănăsescu a preluat mandatul de judecător la Curtea Constituțională după ce judecătorului Petre Lăzăroiu i-a expirat mandatul. Ea va sta la CCR timp de 9 ani.
Simina Tănăsescu a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire chiar cu judecătorul CCR, de atunci, Petre Lăzăroiu. Aceasta a fost acuzată că a încercat să facă presiuni asupra lui Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că "are o sarcină ingrată", de a-i vorbi despre revocarea sa de la Curte, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie. La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Simina Tănăsescu nu a reprezentat Preşedinţia română în discuţia pe care a avut-o cu judecătorul CCR, iar Tănăsescu a demisionat pentru ca această întâmplare să nu aibă vreo influență negativă asupra administrației prezidențiale.
Citește și:
Chirieac: Sunt două tabere, Dăncilă - Firea. "Nu va fi doar atât"
Numiri CCR, schimbare raport de forțe. Ce spune avocatul Lucian Bolcaș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News