Siegfried Mureşan: Vom avea în Spania, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, un susţinător al aderării României la Schengen
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Siegfried Mureșan
Sursă foto: Facebook Siegfried Mureșan
România va avea în guvernul Spaniei, indiferent de rezultatul alegerilor anticipate din acest stat, un susţinător al aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, a declarat miercuri, pentru Agerpres, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan. 

„Începând cu 1 iulie Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi am văzut (...) acolo declaraţii extrem de favorabile şi sprijin activ din partea autorităţilor spaniole. Deşi în Spania vor avea loc alegeri anticipate pe 23 iulie şi se preconizează o schimbare de guvern - partidul pro-european de centru-dreapta a câştigat la mare diferenţă alegerile regionale în urmă cu 2 săptămâni şi probabil va câştiga şi alegerile parlamentare - vestea bună este că în Spania, pe teme ce ţin de afaceri europene, nu există diferenţe de poziţie între partidul de centru-stânga care a condus până acum şi partidul de centru-dreapta care va prelua”, a precizat Siegfried Mureşan, telefonic, de la Bruxelles.

„Deci vom avea în guvernul Spaniei, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, un susţinător”, a adăugat el.

Siegfried Mureşan a fost întrebat dacă a încercat să discute cu eurodeputaţii spanioli din Partidul Popular care sunt afiliaţi la Partidul Popular European, unde deţine funcţia de vicepreşedinte, pentru a primi asigurări că şi ei vor susţine aderarea României la Schengen. El a răspuns că a făcut acest lucru „chiar în această săptămână”.

„Vă spun că atât din partea Partidului Popular de centru-dreapta din Spania, cât şi din partea diplomaţilor şi a celor care poartă răspunderea acum în pregătirea preşedinţiei spaniole, garanţia este că poziţiile Spaniei pe toată durata preşedinţiei nu se vor schimba pe chestiuni fundamentale şi poziţia va fi favorabilă aderării României la spaţiul Schengen, indiferent de rezultatul alegerilor din Spania”, a declarat Siegfried Mureşan.

Mai mult, eurodeputatul PNL a adăugat că în materie de politică externă, Spania a fost întotdeauna un stat membru al Uniunii Europene predictibil, pro-european, cu continuitate în politica externă.

„Nu există în Spania o mişcare semnificativă eurosceptică, cum există în Austria un partid ultranaţionalist, antieuropean, care se află câteodată chiar pe locul întâi în sondaje sau este la limită cu locul doi. În Spania există un consens larg în societate cu privire la beneficiile procesului de integrare europeană, beneficiile apartenenţei Spaniei la Uniunea Europeană şi există un consens larg cu privire şi la susţinerea extinderii spaţiului Schengen”, a mai precizat Siegfried Mureşan.

Cât despre decizia României de a nu avea subiectul aderării pe ordinea de zi a Consiliului JAI până nu va dispărea şi ultima obiecţie, cea a Austriei, eurodeputatul PNL afirmă că a fost cea corectă.

„Acum implementăm toate aceste proiecte pilot la frontiera externă a României, inclusiv pentru satisfacerea acestui ultim stat. De îndată ce acest ultim stat îşi ridică obiecţia, subiectul va fi pe ordinea de zi. Decizia autorităţilor din România de a nu avea subiectul pe ordinea de zi înainte de a avea o poziţie oficială favorabilă şi a Austriei ca ultim stat este corectă. Vom avea subiectul pe ordinea de zi când vom avea fără discuţie şi fără niciun risc un vot favorabil”, a afirmat Siegfried Mureşan.

Totodată, el a dat asigurări că acest deziderat al României se bucură de sprijin deplin în grupul politic din care face parte, PPE, cu o singură excepţie.

„Cu orice ocazie, toţi liderii PPE, partidele membre, toate cu o singură excepţie, şi-au declarat sprijinul, singura excepţie fiind partidul cancelarului austriac, el fiind doar unul dintre cele trei partide austriece care sunt împotrivă”, a precizat eurodeputatul PNL, făcând referire la partidul socialist austriac şi la formaţiunea de extremă dreapta.

„Deci este o problemă austriacă, nu este o problemă de centru-stânga sau de centru-dreapta, nici măcar nu este o problemă bilaterală între Austria şi România, este o problemă internă austriacă generată de faptul că în Austria există o problemă cu migraţia. Însă România nu este cauza problemei lor”, a afirmat Siegfried Mureşan.

Eurodeputatul PNL a spus că România a anunţat foarte clar că va susţine orice măsură europeană care contribuie la gestionarea fluxului migraţionist, dar că în Austria continuă să fie amestecată pe nedrept chestiunea migraţiei, care este reală în Austria, cu extinderea spaţiului Schengen.

Cât despre aderarea României în acest an, obiectiv declarat atât al Comisiei Europene, cât şi al autorităţilor de la Bucureşti care gestionează dosarul, Siegfried Mureşan afirmă că 'momentul este prielnic', iar intenţia 'justificată', inclusiv de faptul că numărul migranţilor care au intrat în Austria este redus acum faţă de anul trecut.

„Chiar şi argumentele ce ţin de migraţia din Austria, dar care nu ar trebui să fie folosite împotriva aderării noastre la spaţiul Schengen, vor dispărea. Nu aş mai participa la speculaţii privind asumarea clară a unei date certe. Cred că important este să lăsăm autorităţile să lucreze. Măsurile noi luate la nivel european pe migraţie, reducerea fluxului spre Austria, proiectele adiţionale pe care noi le implementăm la frontiera externă, cred că sunt ingrediente noi ce ne favorizează şi trebuie să avem o decizie favorabilă până la finalul anului”, a spus Mureşan.

Întrebat dacă un eşec al aderării României la Schengen în 2023 ar fi o tragedie, eurodeputatul PNL a răspuns că 'ar fi perpetuarea unei unei nedreptăţi şi a unui gest incorect la adresa României'.

„Sper ca greşeala pe care Austria a făcut-o anul trecut să poată fi îndreptată până până la finalul acestui an. Îndeplinim toate condiţiile, oamenii din România merită ca atare să poată călători în spaţiul Schengen fără control la frontiere şi întreprinzătorii, exportatorii, agenţii economici merită de asemenea să aibă eliminate barierele de timp, de cost pe care controlul la frontieră le presupune”, a adăugat eurodeputatul din grupul PPE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel