Sibiul, năpădit de o specie invazivă de ploșniță care distruge stejarii și gorunii din oraș
O specie invazivă de insectă amenință stejarii și gorunii din Sibiu.
Un biolog din Sibiu, specialist în cadrul Universității ”Lucian Blaga”, a documentat în ultimul an apariția în orașul nostru a unei specii de insecte invazive, care în timp amenință existența arborilor de stejar și gorun. Ploșnița dantelată a stejarului, originară din America de Nord, a fost documentată științific în numeroase zone din Sibiu și în pădurile învecinate. În timp, dacă nu sunt luate măsuri, stejarii din zona Sibiului s-ar putea usca.
Specia de ploșniță a fost depistată de către dr. biol. Ghizela Vonica pe un arbore de stejar în curtea interioară a Muzeului de Istorie Naturală Sibiu. Ghizela Vonica este șefă de secție în cadrul Muzeului Național Brukenthal și a luat imediat legătura cu cadrele didactice care se ocupă cu Protecția Plantelor din cadrul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.
Din vara anului 2021 și pe tot parcursul anului 2022, ș. l. dr. Cristina Moise împreună cu Dorina Sanislau, studentă în anul III la specializarea Montanologie, au monitorizat specia prin tot Sibiul, urmărindu-i existența și dezvoltarea în condițiile climatice ale orașului.
Ploșnița, identificată în mai multe zone din oraș
În urma studiului efectuat la nivelul Sibiului, pe baza observațiilor colectate din teren a fost întocmită o fișă de identificare. Iată mai jos locațiile din Sibiu unde a fost identificată ploșnița:
”Fiind o specie invazivă în perioadă de vară a anului 2022 am semnalat răspândirea naturală a adulților în toate zonele orașului Sibiu, în căutarea unor plante gazdă. Acest dăunător atacă frunzele de stejar si gorun, are impact asupra fotosintezei arborelui ceea ce îi poate diminua creșterea, iar copacii infestați sunt vulnerabili la apariția altor dăunători și boli. Atacul în ani consecutivi produce deteriorarea severă a arboratelor de stejar, iar în combinație cu alți factori de stres, chiar la uscarea copacilor afectați”, arată ș. l. dr. Cristina Moise, din cadrul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului.
Cele două persoane care au studiat evoluția acestei specii în Sibiu spun că în condițiile anului 2022 în orașul nostru insecta a avut până în prezent trei generații. Acolo unde ploșnițele se hrănesc din frunze, încep să apară semne ale deteriorării arborilor.
”Pe suprafața superioară a frunzelor atacate de ploșnițe au apărut pete clorotice, pe măsură ce dăunătorul s-a hrănit cu seva din stejar. Spre sfârșitul lunii august, când atacul a fost masiv petele clorotice s-au unit în pete mari galbene cu nuanțe albicioase. La arborii din liziera Pădurii Dumbrava Sibiului unde a avut loc o infestare puternică a început căderea frunzelor”, mai arată dr. Cristina Moise, care ne-a transmis pe adresa redacției și o imagine cu stejarii din zona Pădurii Dumbrava afectați:
”În concluzie pe parcursul anului 2022 la nivelul orașului Sibiu specia Corythucha arcuata a avut un potențial de reproducere ridicat, ajungând la trei generații, iar condițiile climatice favorabile au dus la înmulțirea și răspândirea în masă a acestui dăunător. Observațiile noastre confirmă răspândirea în toate zonele orașului în căutarea de platele gazdă. În prezent la nivelul orașului Sibiu nu există factori limitativi naturali pentru a diminua această invazie. În viitor ne propunem aplicarea experimentală a unor măsuri de combatere chimică și biologică în vederea limitării răspândirii populației acestui dăunător”, concluzionează dr. Cristina Moise.
Corythucha arcuata a fost semnalată pentru prima dată în Europa în anul 2000, în Italia. De atunci ea s-a răspândit în numeroase state europene: Elveția (2002), Bulgaria (2012), Ungaria, Serbia, Croația (2013), Slovenia (2016), Franța (2017), Republica Moldova, Slovenia și Grecia (2018) și Macedonia de Nord (2019). În România ea a fost observată pentru prima dată în anul 2015 în Arad, ulterior ajungând în județe precum Ilfov, Giurgiu, Călărași, București, Cluj, iar din anul 2021 și în orașul Sibiu.
Important de precizat că rezultatele cercetării descrisă mai sus se vor concretiza în lucrarea de licență a studentei Dorina Sanislau și vor fi făcute publice în anul următor, scrie turnulsfatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News