Sibiu: Nu toţi producătorii pot să vândă în prima "brânzărie de stat", inaugurată de ministrul Agriculturii
Foarte mulţi sibieni s-au dus marţi, să îşi facă cumpărăturile la prima "brânzărie de stat" din oraş, cea inaugurată luni de către ministrul Agriculturii, Petre Daea şi ministrul Turismului, sibianul Bogdan Trif, însă au descoperit că pe rafturi se află brânzeturi făcute doar de acei fermieri şi producători care sunt membri în Asociaţia "Telemeaua de Sibiu".
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Sibiu au confirmat că deocamdată, la prima "brânzărie" a Casei Române de Comerţ Unirea din ţară, nu pot vinde decât cei care fac parte din Asociaţia "Telemeua de Sibiu.
Miniştri Daea şi Trif s-au numărat luni, printre primii cumpărători ai "brânzăriei" de la Sibiu. Marţi, foarte mulţi sibieni s-au înghesuit să vadă primul magazin susţinut de stat, unde se vinde brânză locală.
Ministrul Petre Daea a promis că va prelua modelul de la Sibiu şi va deschide până la finalul anului, câte un magazin asemănător, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ.
"Facem ceea ce am promis. (...) trebuie să facem acea verigă care asigură preluarea produselor de la fermieri, aducerea lor în magazine bine puse la punct, controlate, şi evident prezentate consumatorilor pentru a putea fi valorificate. Aici urmărim câştigul, pe de o parte al producătorului, cât şi al consumatorului, statul a intervenit cu această verigă. (...) Astăzi am pornit pentru prima dată în România, din această zonă, unde sibienii, producătorii s-au organizat rapid şi am putut realiza acest magazin micuţ, dar el este suficient de expresiv şi suficient de valoros pentru oamenii care au adus produsele aici să le valorifice. Vom face acest lucru în toată ţara. În zilele următoare o să deschidem la Bucureşti, în Craiova, în Slatina, la Piteşti, la Timişoara, în Teleorman, peste tot. Până la sfârşitul anului, să avem (...) în fiecare capitală de judeţ câte un magazin şi nu numai", a explicat luni, la Sibiu, ministrul Petre Daea.
Potrivit ministrului Agriculturii, preţurile din "brânzăria" de la Sibiu sunt mai mici decât în pieţele din oraş. "Eu zic că este mai convenabil să vii la acest magazin", a spus ministrul Daea.
Preţurile din această "brânzărie", la unele produse specifice, sunt mai mari decât la tarabele din cea mai mare piaţă din Sibiu. Spre exemplu, un kilogram de brânză de burduf din caş măcinat de oaie, la "brânzăria" sibiană costă 78 de lei. O producătoare din Tălmaciu vinde la "brânzărie" mai multe feluri de caşcaval: cu ierburi de Provence, cu nucă, cu trufe, cu merişoare, cu busuioc, cu chili. Un kilogram din aceste feluri de caşcaval costă la "brânzărie" între 45 şi 65 de lei.
Despre producătorii care nu plătesc nicio taxă la "brânzărie, ministrul Agriculturii a spus că aceştia trebuie să fie corecţi şi cinstiţi.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, speră ca până la finalul anului, telemeaua de Sibiu să fie un produs protejat european.
"Mă bucur că a trecut de pragul acesta de contestare la nivel european şi în câtva timp va fi şi protejată la nivelul Europei. Sigur, eu sper să fie anul acesta până la sfârşitul anului. Sunt proceduri la UE, pe care trebuie să le parcurgem", a mai spus Petre Daea despre brânza de Sibiu, în vizita sa de luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News