Sibiu, caz unic. Constantin Chiriac (FITS): Putem avea creștere economică prin cultură, iată demonstrația / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac a vorbit despre cazul unic al orașului de pe Cibin.

Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, a vorbit despre faptul că orașul Sibiu este  un caz unic în lume, alocând 14% pentru cultură.

„Când am fost în fața primarilor din alte orașe, prima mea întrebare a fost: Care este bugetul vostru pentru cultură? De cele mai multe ori, răspunsul a fost, la fel ca în România, domnule ministru al Culturii, bucuros fiind de prezența dumneavoastră aici, a fost 0 virgulă ceva... Cel mai mare procent a fost 4,9%, în Wrocław, Polonia. Primarul va fi aici și am să vi-l prezint, deoarece este un exemplu pentru programul public-privat pe care îl facem pentru noua clădire a teatrului.

În prezent, Sibiu alocă 14% din buget pentru cultură. Este unic în lume, iar înapoi se întoarce 18%, datorită viziunii pe care o avem în cultură. Este o mare demonstrație a faptului că putem avea creștere economică prin cultură. Suntem la cea de-a 29 ediție și avem 801 evenimente în zece zile, în 80 de locuri diferite și 3.500 de artiști veniți din 75 de țări diferite. De asemenea, ne așteptăm la 70.000 de spectatori pe zi în orașul care nu are mai mult de 165.000 de locuitori. E ceva unic în lume!”, a spus Constantin Chiriac.

 

Filmare: Alex Condurache

Constantin Chiriac, președinte fondator FITS: 70.000 de spectatori pe zi. Cifrele din 2019 vor fi întrecute

„Este o mare bucurie că putem să organizăm acest festival şi sper din toată inima că toţi spectatorii din Sibiu, din România, din lume pe care îi avem direct şi online să înţeleagă greutăţile prin care trecem organizând acest festival şi că s-ar putea ca din cauza călătoriilor tuturor artiştilor care vin, uneori să ne trezim cum s-au trezit mulţi turişti, cu călătorii anulate. Până acum nu am avut acest moment neplăcut, dar previn acest lucru pentru că facem toate eforturile.', a mai declarat Constantin Chiriac.

Am vorbit cu toate companiile de transport, pentru că sunt atât de importanţi oamenii. Şi vă dau un singur exemplu: Teatrul Naţional din Varşovia trebuia să ajungă la Sibiu şi a ajuns la Budapesta. I-am adus, joacă, dar se fac eforturi uriaşe în aşa fel încât frumuseţea să poată să ajungă în inimile, în sufletele, în casele tuturor românilor şi tuturor spectatorilor care iubesc acest oraş, acest festival, această ţară. Fiţi bine-veniţi la Sibiu şi vă dorim din toată inima multă, multă bucurie, plăcere şi drag de tot ce înseamnă frumuseţe, creaţie şi emoţie', a spus Constantin Chiriac.

Întrebat câţi spectatori estimează că vor fi zilnic la evenimente, Constantin Chiriac a răspuns: „70.000 pe zi. (...) Am luat cifrele din 2019, veţi vedea că vor fi mult întrecute!” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel