Şi românii fără asigurare medicală au acces la serviciile CNAS. Iată ce trebuie să facă
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 17 aug 2022, 11:45
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Românii neasiguraţi pot beneficia de serviciile medicale incluse în contractul-cadru al CNAS. Trebuie doar să ia legătura cu medicul de familie.

Românii care nu au asigurare medicală se vor putea înscrie pe listele medicilor de familie şi vor putea beneficia de pachetul de servicii medicale inclus în Contractul-cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, informează RADOR. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Secretarul de stat Adriana Pistol spune că în pachetul de bază există servicii de prevenţie, inclusiv screening şi monitorizarea unor boli cronice. Ea a precizat că în acest fel se va cunoaşte din timp starea de sănătate a populaţiei şi vor putea fi prevenite cheltuieli ulterioare. Potrivit ordonanţei, medicul de familie ales va putea fi schimbat numai după expirarea a cel puţin şase luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

Ce aduce nou proiectul de OUG

Iată ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență:

„34. La articolul 221 alineatul (1), literele d) și h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

d) pachetul minimal de servicii - se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat şi cuprinde servicii medicale în asistența medicală primară, servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, transport sanitar neasistat, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială și servicii de prevenţie, şi se stabilește prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia; persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat pot beneficia şi de îngrijiri de asistenţă medicală comunitară în condiţiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară, aprobată prin Legea nr. 180/2017, cu modificările și completările ulterioare, şi ale normelor metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară aprobate prin hotărâre a Guvernului.”

37. La articolul 232, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alin. (3^1) – (3^4), cu următorul cuprins:

”(3^1) Serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii sunt aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport și sunt stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.

(3^2) Pentru a beneficia de serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, în condițiile art. 230 alin. (2) lit. a) și c).

(3^3) Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie pot să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Contractul-cadru.

(3^4) Fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale în asistență medicală primară acordate persoanelor prevăzute la alin. (3^2) se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?