Data publicării:

Și Polonia are un scandal al vaccinurilor. Pfizer dă în judecată guvernul de la Varșovia pentru neplata unor tranșe

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pfizer dă în judecată Polonia pentru neplata vaccinurilor anti-COVID.

Gigantul farmaceutic american Pfizer a dat în judecată guvernul polonez pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, scrie POLITICO.

Acțiunea în justiție, care are loc în timp ce Polonia se pregătește pentru o schimbare de guvern după alegerile din octombrie, marchează punctul culminant al unei lupte de 19 luni între Varșovia și Pfizer în legătură cu un număr mare de doze de vaccin.

Rădăcinile conflictului pot fi urmărite până la contractul uriaș de 1,1 miliarde de doze pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021. Acest acord ar fi oferit țărilor UE niște doze de care, se pare, nu ar fi avut nevoie.

În aprilie 2022, ministrul polonez al sănătății de atunci, Adam Niedzielski, a anunțat că țara a încetat să mai primească livrări de vaccinuri. El a declarat că Polonia a invocat o clauză de forță majoră din contract, invocând presiunea financiară cauzată de afluxul de refugiați din războiul din Ucraina și de perturbările economice care au urmat. El a explicat, de asemenea, că îmbunătățirea situației pandemice a însemnat o nevoie mai mică de vaccinuri.

Disensiuni în creștere

Decizia Poloniei a fost urmată de alte nouă țări din Europa Centrală și de Est, care au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a redeschide acordul. Comisia a reușit să obțină angajamente din partea Pfizer pentru reprogramarea unor livrări, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a liniști guvernele.

În mai 2023, Comisia a anunțat o renegociere substanțială a acordului, care reducea numărul de doze restante și eșalona livrările până în 2026. Cu toate acestea, Polonia a refuzat să semneze acordul revizuit.

Polonia urmează să fie condusă de un nou guvern, care îl va avea ca lider pe moderatul de centru-dreapta Donald Tusk. Cu toate acestea, compania Pfizer nu este dispusă să aștepte. Gigantul farmaceutic a intentat procesul civil la o instanță din Bruxelles, deoarece dozele au fost achiziționate prin intermediul unor contracte de achiziții comune ale UE, întocmite în conformitate cu legislația belgiană.

Prima audiere va avea loc pe 6 decembrie. Pfizer solicită plata de 1,2 miliarde de euro, în baza unui preț de 19,50 euro pe doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel