Şi în România se va cere PLF. Arafat a făcut anunţul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Raed Arafat: Suntem la incidenţă scăzută, probabil că o parte din testele pentru elevi nu se fac cu mare atenţie / Foto: gov.ro
Raed Arafat: Suntem la incidenţă scăzută, probabil că o parte din testele pentru elevi nu se fac cu mare atenţie / Foto: gov.ro
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat duminică că și în România se va cere PLF. 

"Sunt două aspecte la care o să fac referire.", a afirmat Raed Arafat, duminică, după şedinţa cu premierul Nicolae Ciucă privind noua tulpină Omicron. "Primul este cu implementarea formularului de localizare a pasagerului sau - cum se spune - PLF. Este deja implementat în foarte multe țări, mai ales la intrarea în aeroportului. Persoanele trebuie să-l completeze înainte să călătorească, să-l aibă, să-l prezinte la graniță sau la sosire, la graniță.", a spus Arafat.

Implementarea PLF are rolul "de a putea identifica persoana, dacă există o problemă de contact - să poată imediat să fie localizată și contactată.", a adăugat el. 

În urma discuțiilor care au avut loc astăzi, s-a decis implementarea PLF în România începând cu data de 20 decembrie și "se va elabora în acest sens și o strategie de comunicare", scopul fiind pregătirea oamenilor pentru folosirea PLF. 

"Cei care călătoresc în alte țări europene deja știu că acest formular există și au fost nevoiți să-l completeze înainte să călătorească sau la sosirea în țara respectivă. România va introduce și acest tip de formular începând cu 20 decembrie.", a subliniat șeful DSU, Raed Arafat. 

"Toţi cei care vin în ţară trebuie să aibă PLF-ul completat. Menirea lui este să ştim unde găsim persoana respectivă, dacă este contact sau dacă a fost contact. Dacă persoana se îmbolnăveşte, putem şti cine i-a fost contact. Ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toţi cei care intră în ţară vor trebui să completeze formularul. Este obligatoriu pentru toţi acest PLF.", a mai declarat ulterior Raed Arafat. 

VEZI ȘI: LIVE TEXT / Alexandru Rafila, Raed Arafat şi Adriana Pistol, declaraţii după şedinţa pe tulpina Omicron. Carantină pentru nevaccinaţi la intrarea în ţară, PLF pentru români

Primele cazuri cu noua tulpină Omicron în România

Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul „Cantacuzino”, care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Reprezentanții Ministerului precizează că se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

„Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”, a mai precizat MS, sâmbătă seară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel