Şi-a donat un rinichi soției, după care l-a vrut înapoi
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 22 aug 2022, 19:11
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
A făcut un gest impresionant pentru soţia sa: i-a donat un rinichi. La scurt timp, a zis că-l vrea înapoi.

Unul dintre cele mai generoase daruri pe care cineva îl poate face altcuiva aflat în nevoie sau chiar în pragul morţii e să-i doneze un organ și să-i salveze, astfel, viața. Acesta a fost și cazul a doi soți... până în momentul în care el i-a cerut înapoi darul de preț. Cele mai multe donații de organe provin de la persoane aflate pe moarte sau în moarte cerebrală, însă există și cazuri de donatori vii și sănătoși complet. Oamenii pot supraviețui cu un singur rinichi, însă riscă să fie răniți sau să se îmbolnăvească pe tot restul vieții lor. Pentru a nu se întâmpla asta, trebuie să respecte anumite restricții, cum ar fi să nu joace niciodată sporturi cu contact fizic direct și dur.

Divorţ cu recuperări de conturi şi... rinichi

Cu toate că donarea unui rinichi este, în sine, un act de altruism, nu toți donatorii sunt încântați de situația în care se află după ce-și donează organul. De fapt, se întâmplă destul de des ca, între parteneri, cel care donează să înceapă să aibă dubii după încheierea operației. Și asta se întâmplă mai ales dacă partenerul lor îi înșeală și relația lor se deteriorează în timp. Acesta a fost şi cazul doctorului Richard Batista, după cum ne informa BBC în 2009. Dr. Richard Batista s-a însurat cu Dawnell în 1990 și și-au format o familie înainte ca sănătatea ei să se degradeze. În 2001, soțul a sărit în ajutorul soției și a decis să-i doneze acesteia un rinichi pentru a-i salva viața. Când și-au revenit amândoi din anestezie, povestea lor părea de mare succes. N-a fost, însă, așa. În 2005, Dawnell a depus actele de divorț. Doctorul a spus că ea fusese infidelă, iar ea îl acuza pe el de același lucru. În plus, a ținut să precizeze că soțul era și violent cu ea. Inutil să mai precizez că divorțul a iscat un scandal monstru. Drept urmare, medicul n-a vrut numai să împartă cu fosta soție casa și conturile bancare, ci și "darul" care a ţinut-o în viaţă. Richard i-a cerut fostei soții să-i dea înapoi rinichiul donat sau contravaloarea organului – nu mai puțin de 1,5 milioane de dolari!

A pierdut procesul

În ciuda eforturilor avocatului său, Batista n-a avut câștig de cauză după ce un judecător i-a respins cererea de-a primi valoarea rinichiului înapoi. Acest lucru era de așteptat, medicii știind că este ilegal să vinzi sau să cumperi organe umane. Așadar a devenit imposibil ca valoarea unui organ să fie împărțită la un divorț! Cu toate că acest caz pare ireal, nu este singurul în care donatorul și-a cerut organul înapoi după o despărțire dureroasă. În 2014, o englezoaică pe nume Samantha Lamb a avut aceeași pretenție de la cel care avea să devină fostul ei soț. I-a donat un rinichi în 2009, când sănătatea lui era critică, însă s-a răzgândit după ce el a început s-o înșele când era pe deplin recuperat și sănătos.Cu toate că acest caz pare ireal, nu este singurul în care donatorul și-a cerut organul înapoi după o despărțire dureroasă. În 2014, o englezoaică pe nume Samantha Lamb a avut aceeași pretenție de la cel care avea să devină fostul ei soț. I-a donat un rinichi în 2009, când sănătatea lui era critică, însă s-a răzgândit după ce el a început s-o înșele când era pe deplin recuperat și sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?