Shoppingul online nu mai este la modă. Consumatorii se întorc în magazine
Conform unor studii asupra comportamentului consumatorilor, s-a ajuns la concluzia că shoppingul online pierde teren, după perioada pandemiei, când a predominat.
Pandemia de Covid-19 era de așteptat să îi transforme pe toți în cumpărătorii online în clienți permanenți, care să nu mai pună piciorul niciodată în magazinele fizice. În schimb, se pare că oamenii s-au săturat să comande stând pe canapea și au revenit la cumpărăturile de modă veche.
”Pe măsură ce pandemia a trecut în planul doi, consumatorii revin la activitățile lor de dinainte de pandemie. Consumatorii văd beneficiile cumpărăturilor în magazine”, a spus Brian Nagel, lider al sectorului de retail la Oppenheimer & Co.
Mai mulți factori converg pentru a diminua creșterea vânzărilor online, a spus Nagel, conform CNN.
Inflația presează portofelele consumatorilor. Acest lucru i-a determinat pe unii cumpărători să renunțe să mai cumpere articole discreționare, cum ar fi electronicele și mobilierul, produse adesea achiziționate online, sau să renunțe la taxele de livrare.
Alți consumatori s-au dovedit dornici să iasă și să socializeze după ce au fost închiși acasă în timpul pandemiei.
”Cumpărăturile în magazine sunt o activitate socială”, a spus Nagel.
Companiile care practică comerțul online dau un pas înapoi
Semnele acestei schimbări în preferințele consumatorilor sunt peste tot. În luna mai, vânzările online cu amănuntul au crescut cu 2,2% comparativ cu aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor de plată publicate de Mastercard marți. Vânzările în magazine au crescut cu o viteză mult mai rapidă, până la pragul de 13,4%.
Acțiunile din comerțul electronic, sectorul de vânzare cu amănuntul, au avut cele mai proaste performanțe pe S&P 500 până în 2022, în scădere cu 28% față de luni, potrivit S&P Global.
Amazon (AMZN) a declarat că are prea multă capacitate de depozitare în timp ce lucrează intensiv pentru a satisface cererea pandemiei și a fost suprasolicitat în unele cazuri. Compania subînchiriază acum un spațiu de depozitare pentru a reduce capacitatea în exces.
Companii precum Stitch Fix (SFIX) înfruntă dificultăți în 2022. Serviciul de îmbrăcăminte online va concedia 15% din salariați – aproximativ 330 de lucrători – pe fondul încetinirii creșterii comerțului electronic. Reducerile au loc la câteva luni după ce Stitch Fix și-a redus previziunile pentru întregul an și a declarat că numărul de clienți activi este sub așteptări.
IKEA se retrage de pe piața din Rusia și își vinde toate fabricile din țară
IKEA, unul dintre cei mai mari producători și vânzători de mobilă și bunuri de uz casnic din lume, vinde patru fabrici rusești și își reduce amploarea afacerilor în Rusia. Vânzările în magazinele fizice, dar și în cele online rămân „în pauză” deocamdată, scrie Interfax.
"În ultimele luni, situația cu procesele de afaceri și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume s-a deteriorat semnificativ. Având în vedere acest lucru, nu vedem posibilitatea reluării vânzărilor în viitorul apropiat. Ca urmare, grupul Inter IKEA a decis să reducă amploarea afacerilor în Rusia. Aceasta este o decizie dificilă, dar credem că este necesară.", a spus compania într-un comunicat.
Afacerea cu amănuntul a IKEA în Rusia „rămâne în pauză”, ceea ce va presupune optimizare, care, printre altele, va afecta mulți angajați. Compania va vinde angajaților și clienților bunurile de uz casnic care se află acum în depozite. Vezi mai multe informații AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News